Banner artikler

Annonce

PLASTIKSTORM #1- Kejserens nye klæder i Vadehavet?

PLASTIKSTORM #1- Kejserens nye klæder i Vadehavet?

TønderNyt blev i foråret kontaktet af en læser på Rømø, som havde læst om et stort strandaffaldsprojekt, Plastikstorm, som skulle have været gennemført i lokale området.

Vores læser havde aldrig selv hørt om projektet på trods af hun var en oplagt deltager. Hun undrede sig over de oplysninger som var kommet frem i Facebook-opslag, opfordrede TønderNyt til at kigge nærmer på sagen, og finde ud af hvad der var op og ned i sagen. Det har vi så gjort igennem ca det sidste halve år, hvor det har været meget svært at kunne få materiale frem om sagen, da der har været lagt hindringer i vejen for dette. 

Det er der nu kommet en artikelserie ud af, og TønderNyt vil i den kommende tid bringe en række afsløringer om projektet ved navn Plastikstorm. Her er den første artikel i serien ”Plastikstormen ”

Globalt kommunikationsbureau's navn misbrugt?

Det globale kommunikationsbureau Burson, tidligere Burson Cohn & Wolfe, siger, at deres navn er blevet brugt af en dansk virksomhed uden deres tilladelse til at søge offentlige støttekroner til strandaffaldsprojekt i Vadehavet

Verdensfirmaet Burson, Cohn & Wolfe kommer til Vadehavet

Mandag d. 30. september 2019 indsendte Ronnie Hansen en ansøgning til Miljøministeriets strandaffaldspulje om et tilskud på 308.500 kr. til projektet Plastikstorm, som havde en samlet projektsum på ca. 550.000 kr. Burson Cohn & Wolfe Sports ApS skulle stå for finansiering af 248.000 kr., hvor 80.000 kr. skulle gå til husleje, og 168.000 kr. til aflønning af en projektleder.

D. 11. november 2019 bevilliger Miljøstyrelsen så 303.000 kr. til Plastikstorm med en projektperiode på 1. december 2019 til 30. november 2020.

I projektansøgningen var det de helt store armbevægelser, der var fremme, kan vi læse af det kildemateriale vi har kunnet fremskaffe om sagen i den store research der er foretaget. Fra første linje gives der indtryk af, at det er et af verdens største, fuldservice, globale kommunikationsbureauer, Burson, Cohn & Wolfe (BCW), som er projektejer. 

Af projektansøgningen fremgår det blandt andet ”Burson, Cohn & Wolfe (BCW) er en global virksomhed med mere end 200 kontorer og 4000 ansatte fordelt over hele verden. Virksomheden arbejder med kommunikation og rådgivning.

Virksomheden har en afdeling specialiseret i sport, kultur og events – BCW Sport. Denne afdeling er ansvarlig for tiltrækningen og kommunikationen for både nogle af de største, mest interessante og bedst kommunikerede events og sportsbegivenheder i verden. Afdelingen har arbejdet med Los Angeles’ vindende OL-bud, Tysklands tiltrækning af EM i fodbold, alle største sportsevents i Danmark og nogle af de mest interessante kulturbegivenheder i Danmark som Tinderbox, CPH, Distortion, Odincon m.fl.”

Lokalt kendskab og veneration for Vadehavet

I ansøgningen lægges der stor vægt på, at det er et lokalt forankret projekt, og at man allerede har en uformel gruppe, som samler affald ind og holder til på den gård, Ronnie Hansen råder over.

Videre i projektansøgningen fremgår dette ”I Norden ledes BCW Sport af en direktør opvokset i og omkring Vadehavet og Marsken. Den dag i dag, foretages en stor del af BCWs arbejde fra en gård, beliggende som den sidste bygning i marsken, inden Sønderjylland stopper og bliver til dige, Vadehav og barsk natur. Her fejres fødselsdage, familiejul, afholdes virksomhedens seminarer og workshops og henlægges alle danske ferier for familie og venner.”

Efter en storm, når vandet er lavt, skulle frivillige mobiliseres til at samle affald. De frivillige skulle mødes på bestemte steder, modtage materialer og instruktioner, hvorefter affaldet skulle sorteres og registreres. Sociale medier, sms'er og e-mails ville blive brugt til at informere og engagere deltagere samt mobilisere lokale beboere, virksomheder, sommerhusejere og turister til at deltage i Plastikstorm.

Netop lokal viden om geografien og vejrmønstre i Vadehavet skulle gøre det muligt at indsamle store mængder affald, når det skyllede ind til kysten efter stormvejr. Målet var at gøre Plastikstorm til en vedvarende indsats, der kunne fortsætte uden ekstern finansiering efter den første etableringsperiode, og projektet skulle ledes videre af frivillige kræfter.

Et på papiret meget generøst projekt.

Hvem er Burson Cohn Wolfe Sport ApS?

Ifølge CVR.dk er Burson Cohn Wolfe Sport ApS ejet 100% af Ronnie Hansen med adresse i København. Virksomheden har siden den blev etableret i april 2016 haft fem forskellige firmanavne, og hedder i dag Inglen ApS.

Af årsregnskabet for 2019, hvor ansøgningen blev indsendt, fremgår det, at den lille virksomhed med fem ansatte er i vanskeligheder. Regnskabet viser et blodrødt underskud på -756.000 kr. og en negativ egenkapital på -282.000 kr.

Vi har ikke kunnet se regnskabet for 2023, da det endnu ikke ifølge Proff.dk er indleveret til myndighederne.

Det står i skærende kontrast til fremstillingen i projektansøgningen.

Ulovligt brug af firmanavn

Så hvorfor lade det fremgå, at projektejer af Plastikstorm, er et af verdens største kommunikationsbureauer?

Det spørgsmål og flere andre spørgsmål har vi stillet Burson Cohn & Wolfe, der i dag hedder Burson.

Vi har blandt andet spurgt dem til deres involvering i Plastikstorm og bedt dem om at forklare, hvorfor firmanavnet optræder i ansøgningen, samt oplyse hvilken rolle de har haft. Og om Ronnie Hansen har været direktør for BCW Nordic, som han oplyser i ansøgning.

CEO George Curchod, Burson Cohn & Wolfe (nu blot Burson), har i denne uge svaret TønderNyt:

”Burson Cohn & Wolfe (BCW) har aldrig været involveret i Plastikstorm. Ronnie Hansen har aldrig været ansat hos BCW, og Burson Cohn & Wolfe Sport Nordic ApS har aldrig været en lovlig eller autoriseret enhed under vores organisation. Vi sørgede for at afslutte denne uautoriserede registrering straks efter, at vi blev gjort opmærksom på den.”

Stort set ingen spor efter projekt Plastikstorm

I dag findes stort set ingen spor efter projektet, da Plastikstorms Facebook-side er lukket ned. Da vi søgte aktindsigt hos Miljøstyrelsen, oplevede vi, at Ronnie Hansen modsatte sig at TønderNyt fik aktindsigt. I aktindsigten har vi kun modtaget en meget lille del af de akter, som ellers Miljøstyrelsen har liggende, men projektindehaver modsatte sig at vi kunne få udleveret mere end lige nødvendigt. Det var overraskende da han i et offentligt tilgængeligt Facebook-opslag på en vens side, opfordrede til at søge aktindsigt og efterprøve oplysninger.

”Vi lavede naturligvis den lovpligtige afrapportering til Miljøstyrelsen. Den kan alle se, hvis man har lyst. Den kan hentes hos Miljøstyrelsen og har journalnummer: MST-770-00153.”

Kilde: Læs her det opslag som der henviser til, at man bare kan kigge projektet efter i sømmene.

Oplysningen om uautoriseret brug af Burson Cohn & Wolfe-navnet har vi selvfølgelig også forholdt Miljøstyrelsen, som desværre ikke er vendt tilbage inden redaktionens afslutning trods at vi har haft rykket for en kommentar fra Miljøstyrelsen.

Vi har naturligvis bedt Ronnie Hansen om en kommentar til oplysningerne i artiklen. Han er hellere ikke vendt tilbage inden redaktionens slutning af denne artikel.

FAKTABOKS 
Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje

Formål: Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje blev oprettet for at støtte initiativer, der havde til formål at reducere mængden af affald på danske strande og beskytte kyststrækninger og marinemiljøet mod forurening.

Målgruppe: Puljen var rettet mod kommuner, organisationer, foreninger og private aktører, der ønskede at gennemføre oprydningsaktiviteter eller projekter for at reducere affaldsmængden på strande.

Finansiering: I 2018 uddelte puljen 1,6 millioner kroner til forskellige projekter. I 2019 blev der uddelt 3,1 millioner kroner, og i 2020 var der afsat 3,6 millioner kroner.

Krav og kriterier: Ansøgninger blev vurderet ud fra kriterier som projektets omfang, bæredygtighed, lokalsamfundets involvering og forventede effekt. Projekterne skulle være realistiske og gennemførlige inden for den ansøgte periode.

Ansøgningsproces: Ansøgere skulle indsende en detaljeret projektbeskrivelse samt budget. Ansøgningsskemaer og vejledninger kunne findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Periode: Puljen var åben fra 2018 til 2020, hvor der årligt blev uddelt midler til godkendte projekter.

Resultater: Projekter, der modtog støtte, skulle levere rapporter om resultaterne, som Miljøstyrelsen brugte til at evaluere puljens effekt og planlægge fremtidige indsatsområder.

Kilde: Miljøstyrelsens strandoprydningspulje

RETTELSE!

Grundet en endelsefejl i den tidligere afsendte mail fredag den 9 august til Ronnie Hansen kom den ikke frem til vedkommende da der var brugt en .dk i stedet for en .com

Derfor afventer TønderNyt en kommentar fra Ronnie Hansen, som desværre ikke havde modtaget TønderNyts første henvendelse om genmæle, hvilke vi naturligvis beklager dybt. TønderNyt ser frem til at bringe hans eventuelle kommentarer

 

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT