Banner artikler

Annonce

PLASTIKSTORM #4 - Fotos indsendt til Miljøstyrelsen afslører ulovligheder og tråde til Ronnie Hansen og Fabrikkens exit fra Tobakken i Esbjerg Kommune

Plastikstorm i uvejr

Ronnie Hansens firma, Burson Cohn & Wolfe Sports ApS indsendte i 2022 en række fotos til dokumentation af Plastikstorm, som afslører ulovlige forhold og stiller nye spørgsmål til projektet legitimitet. Fotografierne blev også brugt Plastikstorms Facebook i de kun i alt 6 opslag i sidens levetid. 

Trailer uden gyldige nummerplade
Et hurtigt tjek i motorregistret af en trailer, som har været brugt i projektet i 2021, viste sig at have været afmeldt siden 2013 uden aflevering af nummerpladerne. 8 år senere dukker den op i afrapporteringen til Miljøstyrelsen. Fotografiet af traileren, som blev brugt til at transportere affald indsamlet under Plastikstorm-projektet, er også brugt i et af det meget få opslag på Plastikstorm Facebook-side, som kort efter aktindsigten blev lukket ned af Ronnie Hansen. Ved siden af traileren står Bent Hansen, Ronnie Hansens far. Ejeren af traileren er ukendt.

Projektleder i flexjob kun ansat i Plastikstorms første måneder

I ansøgningen fra Ronnie Hansen til Strandoprydningspuljen er Bent Hansen oplyst som ansat i flexjob hos Burson Cohn & Wolfe Aps og udpeget til at være Plastikstorms projektleder. På intet tidspunkt nævnes deres familiære relation. Ifølge oplysninger, som TønderNyt er i besiddelse af, er der kun indsendt dokumentation for hans ansættelse i 4 måneder fra januar-april 2020. Det viser sig, at Ronnie Hansens mor, som bor 150 km væk, har været ansat i flexjob i 16 måneder i projektperioden. Ved siden af driver hun hendes coaching-virksomhed under sønnens CVR-nummer.

Fakturaer fra Ronnie Hansens far
Yderligere spørgsmål rejser sig i forbindelse med faktureringen af projektet. To fakturaer fra 2021 til en værdi af 4.560 kr, viser, at det er Ronnie Hansens far, Bent Hansen, som har modtaget penge for opsamling og bortskaffelse af affald. Fakturaerne indeholder ingen oplysninger om brugen af den ulovlige trailer. Allerede tilbage i 2020 er der som bilag i afrapporteringen vedlagt to faktura for leje af en Mercedes Citan på hver 7.500 kr., men kassevognen optræder ikke på nogen billeder. Alle faktura er uden CVR og moms nummer, men kan identificeres på både Bent Hansens adresse, mobilnummer og e-mail.

Var det hele til ære for Miljøstyrelsen?
Lørdag d. 23. januar 2021 kaldes der på Facebook til Plastikstorm. En kraftig storm ramte landet to dag før med vindstød af stormstyrke, især i den sydvestlige del af landet, og oversvømmede marsken. Først samme dag som indsamlingen skal foregå, opfordres frivillige til at give en hånd med:

”Der er Plastikstorm i dag - men hvordan fungerer det?

Når det har blæst som inde seneste dage, bliver Vadehavet fyldt med skrald og affald, der kommer ind med vandet. Det skal vi have samlet op!

Du kan tage venner, poser og børn under armene og få en god, frisk time ved havet og gøre en forskel. Når diner færdig, efterlader du blot skraldet ved dige-vejen. Så henter vi det, sorterer det og kører det til genbrugs- og affaldsplads. Skriv blot nogenlunde hvor det står.…”                                

Den afmeldte trailer dukker op

I et Facebook-opslag søndag d. 24. januar 2021 deltes fotografiet med den afmeldte trailer med Bent Hansen stående ved siden af.

”Tusinde tak for alle da mange små og stor hænder, der gjorde lørdagen til en rigtig god

Plastikstorm. Alt det plastik og skrald I samlede i Vadehavet, kunne ikke være på én trailer - så vi har haft travlt med at køre på genbrugspladsen. Det er forfærdeligt, at så meget skrald skylder ind i så følsomt et område - men det er fantastisk, at I samler det op. Vi glæder os at se jer igen til næste Plastikstorm!”

142323124_236840354682069_3910710517305791846_nFoto delt på Facebook d. 24. januar 2023 - Kilde: Miljøstyrelsen

”Gammelt affald” dukker op på nyt foto af trailer

Fire dage senere, torsdag d. 28. januar 202, lægges der et nyt opslag på Plastikstorms Facebook-siden. Her deles igen et foto af en trailer med affald, men hvis man kigger nærmere efter matcher affaldet delt i opslag d. 3. januar 2021. Foto nummer to var af en tom trailer på genbrugspladsen i Skærbæk, som vi har brugt til at identificere, hvor det har været indleveret.

143625469_239294891103282_51098976229014409_nFoto delt på Facebook d. 28. januar 2023 - Kilde: Miljøstyrelsen

135855555_223467572686014_4555860472049696522_nFoto delt på Facebook d. 3. januar 2023
Kilde: Miljøstyrelsen

Tønder Kommune og Tønder Forsyning melder hus forbi
Vi har haft forelagt dokumentationen for Tønder Forsyning i vores efterlysning af affaldet, som ikke registreret kontakt med Burson Cohn & Wolfe Sport Aps eller Plastikstorm. Ifølge Tønder Kommune betragter man i dette tilfælde affaldet, som erhvervsaffald. Det er betalingspligtig, hvilket man heller ikke har nogen registreringer på. En sidste mulighed har været aflevering privat, som herreløst affald. Vi har i den forbindelse haft efterlyst tidligere medarbejdere på Skærbæk Genbrugsstation. Vi er altså bekendt med, at der er afleveret affald i januar 2021, men som mængder ikke kommer i nærheden af de påståede 2.000 kg.

Et familieprojekt?
De eneste mennesker som TønderNyt har fundet dokumentation for at have deltaget i indsamling af affald i Plastikstorm, er Ronnie Hansens far og datter.


Der Nordschleswiger bringer d. 21. januar 2021 den eneste artikel, som findes om projektet. Her finder man både foto af datteren og referencer til Facebook-opslag fra d. 3. januar 2021.

”Die Aktivitäten der Müllsammler kann auf Facebook auf der Seite Plastikstorm mitverfolgt werden. Dort kann man sich auch einem SMS-Dienst für Plastikstorm-alarm anmelden. Im Jahr werden 10 bis 12 Einsätze je Person erwartet.”

Kilde: Der Nordschleswiger

Nach Sturm: Müll aus dem Meer sammeln

Oplysningen om datterens identitet kunne herefter findes med en simpel google-søgning. Som det første dukker et interview op i Kristelig Dagblad med forældrene, som har fået en dom for at nægte at navngive deres yngste datter. Parrets historie dukker i de følgende dage op i flere medier, herunder også datterens foto.  

Kilde: Kristelig Dagblad

Ronnie og Sabina nægter at navngive deres datter. Nu er de idømt fængsel


Datteren som skalkeskjul?
Når TønderNyt vælger at bringe oplysningerne om Ronnie Hansens datter, så skyldes det, at der er en direkte forbindelse til Ronnie Hansen sit exit fra holdet bag Esbjergs nye rytmiske spillested, Fabrikken. Fredag d. 19. januar 2024 – præcis samme dag, som Miljøstyrelsen gav aktindsigt i Plastikstorm til Trine Buhl på Fanø, udtalte Peter Amstrup til JV:

”- Der var tydeligvis nogle, der sad og skrev om natten formentlig efter en del rødvin, og der var en ikke ubetydelig, men helt malplaceret vrede. Ikke mod dem, der lod Tobakken gå ned eller kørte den i sænk, men mod Ronnie Hansen, der jo blot var budbringeren. Da nogle så også begynder at skrive om Ronnie Hansens datter, så kunne han ikke stå model til mere. Jeg må sige, at jeg her har fået et indblik i undersiden af Esbjerg og omegn - et ubehageligt indblik, som jeg ikke kendte til før, siger Peter Amstrup.”

Kilde - JV.DK
Rygter og tilsvining knuser drøm om nyt spillested - holdet bag trækker sig: Vred bestyrelsesformand klandrer 'undersiden af Esbjerg'

TRÅDENE TIL ESBJERG KOMMUNES KULTURPULJE PÅ 50 MILLIONER

Tobakken i Esbjerg gik konkurs d. 27. marts 2023. Ronnie Hansen var i perioden november og frem til konkursen placeret af Esbjerg Kommune på Tobakken. Samtidigt udførte hans konsulentopgaver for Esbjerg Kommune, blandt andet indgåelse af en aftale om en festival med Smash!Bang!Pow! med hans gode ved, Tobias Kippenberger, på den anden side af forhandlingsbordet. Kippenberger forlader efterfølgende Smash!Bang!Pow!

1. maj 2023 bliver Ronnie Hansen ansat i stilling, som specialkonsulent hos Esbjerg Kommune. Her er han involveret både i udbuddet af et nyt rytmisk spillested og indgåelse af en 24 millioner kroner dyr aftale med Live Nation Danmark om en ny festival.


4. maj sender Fabrikken et hemmeligt bud på et nyt spillested til direktør for BKU, René Nielsen, kulturchef Ulla Visbech og formand for Kultur & fritid, Jakob Lose. I spidsen for Fabrikken står Ronnie Hansen og Tobias Kippenberger.

Esbjerg Kommune henter advokatfirmaet Horten ind, og vælger efterfølgende at lave et udbud af et nyt rytmisk spillested. JyskeVestkysten får fat i det hemmelig bud, og afslører holdet bag Fabrikken.

Fabrikken er de eneste som byder, men en klage fra Musikhuset i Esbjerg om ulige adgang til oplysninger, fører til at advokatfirmaet Horten hentes ind for en vurdering. Deres rapport som viser, at Ronnie Hansen dobbelt roller var et problem, at at udbudet ikke overholdte udbudsloven, medfører at Kultur- og fritidsudvalget på et lukket møde d. 6. september 2023 beslutter at annullere udbudet og lave et nyt.

Denne gang gennemføres udbuddet som et koncessionsudbud, hvor der, efter at have modtaget interessetilkendegivelser, skal indledes forhandlinger med udvalgte interessenter. Igen er Fabrikken de eneste bydere, men denne gang uden Tobias Kippenberger. Han har i august 2023 har fået en stilling hos Live Nation Danmark som Business Development Consultant.

Forhandlinger mellem Esbjerg Kommune og Fabrikken går igang ultimo oktober 2023.

D. 5. december 2023 offenliggøre Esbjerg Kommune en 10-årig aftale til 24 millioner kroner med Live Nation Danmark om festivalen Suset. Hovedarkitekten er i følge JydskeVestkysten efter al sandsynlighed Ronnie Hansen.

D. 1. januar 2024 tiltrådte Tobias Kippenberger, som direktør for den nye festival, Suset.

Fabrikken når aldrig at indgå en aftale med Esbjerg Kommune inden Ronnie Hansen meddeler sit exit. Han ønsker heller ikke at søge den 3-årige stilling, som kulturkonsulent hos Esbjerg Kommune, så han kan forsætte sit arbejde og stopper med udgangen af februar 2024.

D. 1. marts 2024 tiltræder Ronnie Hansen en stilling, som "Head of Business Affairs" hos Storytel i Stockholm - en stilling, som blev opslået d. 13. oktober 2023 - 4,5 måned før.

Kommentarer i Plastikstorm-sagen
Vi har tidligere bedt Trine Buhl for en kommentar, men hun henviser til Miljøstyrelsen og Københavns Politi. Hun har d. 2. juli 2024 har fået et tilhold efter Ronnie Hansen d. 12. februar 2024 meldte hende til Københavns Politi for chikane, og må derfor ikke længere udtale sig.

TønderNyt vil nu bede Miljøstyrelsen om at tage stilling til om de nye oplysninger, hvor de allerede er i besiddelse af dokumentation. Og om de er tilstrækkelige til at genåbne sagen eller de stadig fastholder, at det er borgere og mediers opgave anmelde sagen til myndighederne.

Og vi har kontaktet Københavns Politi for en kommentar i sagen, og afventer svar.

Vi har også bedt Ronnie Hansens forældre om en kommentar, men de er ikke vendt tilbage.

Ronnie Hansen selv har meddelt at han ikke ønsker at udtale sig i sagen, og afventer Pressenævnets kendelse på hans klage over TønderNyt.

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT