Banner artikler

Annonce

Tønder lader private virksomheder slå græsset

Tønder lader private virksomheder slå græsset

Når der skal tømmes skraldespande, slås græs eller lappes huller i  vejene i Tønder, er det ansatte i private virksomheder, der løser over 67 procent af kommunens vej- og parkopgaver. I Fredericia gælder det kun 38 procent af opgaverne. Der er penge at spare for de kommuner i Sydjylland, der lader private virksomheder slå græsset, viser nye tal fra DI, som DI har offentliggjort i en netop udsendt pressemeddelelse.

Borgerne i Syd- og Sønderjylland lægger næppe mærke til, om det en medarbejder fra en privat virksomhed eller en medarbejder fra kommunens egen vej- og parkafdeling, der slår græsset, rydder sne eller tømmer skraldespandene. Men det kan have stor betydning for både pris, kvalitet og bæredygtighed.

En ny analyse fra DI viser, at Esbjerg kan spare 10,6 millioner kroner om året ved at lade private virksomheder stå for kommunens vej- og parkopgaver som f.eks. at tømme skraldespande, vedligeholde veje, slå græs eller rydde sne. I Sønderborg er der 7,7 millioner kroner om året at hente. I Kolding og Vejle er der henholdsvis 6,8 og 6,3 millioner kroner at spare.

- Vores lokale kommuner har ligesom alle andre steder i landet svært ved at få pengene i kommunekassen til at slå til. Og selvom kommunerne til næste år får en større pose penge fra staten, end de plejer, er der ikke råd til alt på ønskesedlen. Derfor er det oplagt, at kommunerne ser positivt på muligheden for at spare penge på denne post, siger bestyrelsesleder for DI Byggeri Sydjylland Michael Mathiesen og uddyber:

- Private virksomheder har stordriftsfordele, som en kommunal vej- og parkafdeling af gode grunde ikke har. Derudover er de specialister på deres område, og de arbejder ofte med bæredygtige løsninger, som kan hjælpe kommunerne i mål med f.eks. genanvendelse eller mindre udledning af CO2.

Private  virksomheder står i dag for at løse cirka halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuners mange vej- og parkopgaver. Alligevel kan kommunerne samlet set stadig spare over 58 millioner kroner ved at skrue op for samarbejdet med private virksomheder.

- Når f.eks. Varde og Fredericia kan spare over fem millioner kroner om året, er det da oplagt, at kommunalpolitikerne spørger sig selv, om det ikke var en god ide at samle sådan en besparelse op og måske endda samtidig få en besparelse på udledningen af CO2? Tønder, Aabenraa og Vejle er nogle af de kommuner i Syd- og Sønderjylland, som er gået foran her, og selv i de kommuner, er der stadig gevinster at høste. Det er oplagt for andre kommuner at hente erfaringer hos dem, siger Michael Mathiesen, DI Byggeri Sydjylland.

I en rundspørge, som Wilke har foretaget for DI, svarer 59 procent  af borgerne i Syd- og Sønderjylland, at kommunerne bør koncentrere sig om ældrepleje, folkeskoler og børnehaver, og lade private virksomheder løse praktiske opgaver som f.eks. snerydning og vedligeholdelse af veje og bygninger. 

- Det er klar tale fra borgerne. De er ligeglade med, hvem der tømmer skraldespandene ved busstoppestederne eller reparerer nedløbsrøret i den lokale børnehave, hvis bare opgaven bliver løst. Det håber jeg, at politikerne vil have i tankerne, siger bestyrelsesleder Michael Mathiesen, DI Byggeri Sydjylland.

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT