Banner artikler

Annonce

Debatindlæg: VE (vedvarende energi, red) projekter i Tønder kommune

Debatindlæg: VE (vedvarende energi, red) projekter i Tønder kommune
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
 
'Opråb til Tønder Kommunes politikere.

Jeg vil godt her prøve at forklare hvad der er foregået de sidste 2. år på rådhuset
I Tønder, der er nedsat et klima og vækstudvalg med deltagelse af Formand Thomas Ørting Jørgensen, Martin Iversen, Harald Christensen, Bjarne Lund Henneberg og Bo Jessen.

De har planlagt at hvis der var nogen udviklere der ville sætte solparker og vindmøller
op i Tønder kommune skulle de betale noget til borgerne i Tønder kommune da det jo var dem der fik generne, Borgmesteren var på forsiden og lovede at borgerne fik retten til at købe 40% af projekterne til kostpris, der blev indkaldt til en stiftende generalforsamling i foreningen "Bæredygtig Fremtid" i Højer hvor der blev nedsat et forretnings udvalg og valgt 2 fra byrådet ind i bestyrelsen Martin Iversen og Bo Jessen

Foreningen er blevet stiftet med et formål, og det er at modtage alle de penge som udviklerne skulle indbetale for at få deres sag behandlet. Udvalget kan så senere vælge de projekter i Kommunen som skal have støtte fra foreningen.

Der blev samtidig stiftet et aktieselskab under Tønder Forsyning, som hedder "Tønder Vedvarende Energi". I selskabet blev der ansat en Direktør, de fik 2,5 Mio. i kommunegaranti til løn og rådgiver omkostninger.

Selskabets eneste formål var at købe andele til kostpris imod at Kommunen stillede en kommunegaranti for hver projekt, selskabet forhandlede direkte med udviklerne og fik
forhandlet sig frem til at få retten til at købe 5 % andele og Foreningen "Bæredygtig Fremtid" fik også retten til at købe 5 % til kostpris, som ekstra bonus fik de også retten til at erhverve de andele, som ikke blev solgt ved udbud til borgerne i Tønder Kommune til kostpris.

Det blev aftalt at borgerne maksimum måtte købe 300 andele per husstand.

Så hvis ikke alle andele blev solgt kunne aktieselskabet og Foreningen købe andelene og sælge dem videre med fortjeneste, som eksempel at købe dem til 2.600 kr og videresælge dem for 3.600 Kr.
 
Det ville være en god forretning for foreningen og aktieselskabet. Det ville være godt og indbringe store mio. beløb som bestyrelserne kunne uddele til projekter i Kommunen til stor gavn for Alle Borgere i Hele Tønder kommune.

Udviklerne forlangte til gengæld at hvis ikke de to omtalte (foreningen og aktieselskabet, red) valgte at købe andelene eller Kommunalbestyrelsen ikke ville udstede en kommunegaranti, så skulle udviklerne selv kunne erhverve disse andele. Borgerne og virksomheder i Tønder kommune blev dermed frataget muligheden for at erhverve eller investere i disse overskydende andele.

Forhandlingerne var forløberne for det der nu skulle ske, KVU udvalget hyrede en revisor Og de 31 projekter der gerne ville deltage i udviklingen af den grønne omstilling i Kommunen blev gennem en uge inviteret til møde på Rådhuset. En efter en kunne de komme ind til medlemmerne af KVU udvalget og fremvise deres projekter.

Men flere af dem blev chokeret da de fik spørgsmålet om hvor meget de havde tænkt sig at betale til foreningen "Bæredygtig Fremtid", som de opfattede det som en form for afpresning.

De fik en Tænkepause hvor de kunne enten forhøje eller tilkendegive hvad de ville betale for at komme med i første runde og få en byggetilladelse til deres projekt.

Der var en revisor med til møderne, men der blev ikke taget nogen former for referater fra møderne selvom Offentlighedsloven foreskriver at det skal der gøres. Ørting har senere udtalt at det kun var politiske dialogmøder og det ikke kræver referater. Men der ligger regninger fra revisoren for at deltage i disse møder,  som er Betalt af Tønder Kommune
Men ingen kan få oplyst hvorfra pengene er betalt.

Nu forsøger jeg at illustrere hvordan jeg bedst kan forklare hvad der er sket så alle måske bedre kan forstå det, jeg har brugt flere timer om dagen på det her i 2 år

Vi laver en lille Leg
Ørting og Co. indkalder 31 Projektudviklere til at komme til Sprogø i en bestemt uge.

Udviklerne møder alle frem på parkeringspladsen, kommunen har lejet et kontor på øen og der står 31 udviklere, der alle gerne vil have retten til at komme til København. De bliver kaldt op til samtale og afgiver deres bud.
 
Ørting gør dem kart at dem der betaler den højeste pris kommer først over broen og de får flere forsøg til at forhøje deres bud. Men der er kun 11 billetter i første omgang, alle fra KVU Udvalget er med til møderne sammen med Revisoren. Der er en lokal projektudvikler som af og til sidder i Byrådet.

Han har været udvikler på 4 projekter for lodsejere som rådgiver på deres projekter.
 
Sjovt nok, fik de 4 projekter alle en fribillet. De kom gratis over broen. og derfor der var jo stadig 7 billetter tilbage. Der var en af udviklerne, der ville være sikker på at komme over
så han afgav et bud på et af hans projekter der var så højt at han fik 4 billetter.

Altså alle de 4 projekter han havde søgt om gik igennem, så var der en der fik 2 projekter + en anden der fik et projekt, nu var alle billetterne uddelt.

Der var mange nede på parkeringspladsen, som var sure over den måde det var foregået på. De havde kontaktet deres forening i Århus Greenpower Denmark med den tidligere politiker Kristian Jensen, der nu er CEO for Greenpower Denmark.

Han satte himmel og hav i bevægelse og udnyttede alle hans tidligere kollegaer på Christiansborg til dialog om det hvad der var ved at ske, da Tønder Kommune havde holdt det omtalte møde på Sprogø og ville bestemme taksterne for at komme over Broen.

Energiministeriet begyndte at arbejde i døgndrift og vedtog 2 nye bekendtgørelser, hvor de forhøjede taksten med 150 % og 50% for at forhindre at der var nogen der forsøgte at bestemme prisen. 
 
Nu var det pludselig alle udviklere, der koblede deres anlæg på nettet efter 1-7 -2025, der skulle betale og der blev fastsat en pris som skulle indbetales til Kommunerne. I bekendtgørelsen står der ikke noget om foreninger eller aktieselskaber, kun at hvis udviklerne ud over vælger at støtte en lokal forening skal Kommunen udfylde et skema og indsende det til Styrelsen. De vil så vurdere om beløbets størrelse kunne have haft indflydelse på om De havde fået en byggetilladelse. Det er en kontrol af kommunen.

Nå men nu da Ministeriet har fastsat taksterne, er spørgsmålet til Borgmester og Kommunalbestyrelse, om de stadig tror på at udviklerne vil betale til Aktieselskaber og Foreninger og udbyde andele til kostpriser, når Ministeriet fritager dem for at gøre det nu da det helt nøje er defineret at pengene fra udviklerne skal direkte i Kommunekassen og de skal bruges /uddeles inden for en periode på 5 år. Ellers indrager ministeriet de indbetalte beløb.

Det sidste spørgsmål hvad siger de 20 udviklere nede på parkeringspladsen til at deres sag ikke kom frem til Byrådet og blev behandlet men fravalgt af KVU udvalget.

Hvorfor vælger 28 Byrådspolitikere inden sommerferien at ignorere en bekendtgørelse som er udstedt for at forhindre Tønder Modellen

Borgmesteren udtaler at de gerne vil indgå i en dialog, men det der sker er at de 11 projekter er godt på vej til at blive gennemført, de løber rundt i Kommunen og laver aftaler med naboer til projekterne

Jeg har opfordret flere politikere samt Borgmesteren at stoppe op og starte forfra så alle får samme mulighed til en retfærdig sagsbehandling.

Nu da bekendtgørelsen er trådt i kraft håber jeg da at politikerne snart vågner op og retter sig efter loven, alt andet er jo uansvarligt når man er valgt af borgerne til Byrådet, mener jeg at man har et ansvar til at følge loven.

Bjarne Christensen
Skærbæk
 
Kommentar:
 
Læserbrevet har været forelagt for borgmester Jørgen Popp Petersen, som udtaler "Jeg kan ikke genkende Bjarne Christensens fremstilling af Tønder kommunes behandling af VE sager med min opfattelse af sagen."
 
Martin Iversen ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt, men ønsker at vente med at komme med en udtalelse til at Ankestyrelsen har offentliggjort deres konklussion på den evt tilsynssag, der overvejes af styrelsen.
Formand for Klima, Vækst og Udviklingsudvalget Thomas Ørting Jørgensen, medlem af samme udvalg Bjarne Hennebjerg samt Harald Christensen har ikke vendt tilbage med en kommentar. Dog skrev Bjarne Henneberg " Tak for det tilsendte. Jeg venter lige med at kommentere. Vil gerne lige drøfte Bjarne C skriv med de 4 andre i KVU." Bjarne Henneberg er dog ikke vendt efterfølgende tilbage med kommentar.
CEO for GreenpowerDenmark skriver i en kommentar til nævnte læserbrev "Jeg ønsker ikke at være en del af en fiktiv debat. Derfor har jeg ingen kommentar til indlægget. "
Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT