Ukendt men alligevel meget kendt møbelsnedker fik Wegnerprisen

Møblersnedker Teis Dirch Abrahamsen, Gilleleje fik årets Wegnerpris

I anledning af Hans J Wegners fødselsdag den 2. april blev der igen i år for 10. gang uddelt wegnerprisen til en person som med sit store bidrag til håndværk og design gennem hans fænomenale håndværksmæssig kunnen fik prisen

For mange vil navnet nok være ukendt, men i museumskredse er det en meget  vellidt og anerkendt person som blev dagens hovedperson ved Wegnerprisuddelingen

 

 

I royale rammer på Schackenborg Slot modtog Teis Dich Abrahamsen i dag Wegner Prisen 2024. Her var en indbudt skare samlet for at høre og se hvem der skulle modtage årets Wegnerpris. Det var omgæret af hemmeligholdelse selv for pressen indtil prismodtagerens navn blev nævnt. 

Dermed kom Teis Dich Abrahamsen i selskab med en lang række kendte designere og møbelarkitekter, der har det til fælles, at de alle bidrager til nordisk designarv og fremmer kendskabet til Hans J. Wegners virke og betydning.

Teis Dich Abrahamsen selv er en respekteret møbelsnedker, møbelkonservator og trædrejer.

Med en lang karriere, der byder på store bidrag til håndværk og design, har Teis Dich Abrahamsen etableret sig som en autoritet inden for sit felt. Med Wegner Prisen 2024 hyldes han særligt for sin dedikation til godt håndværk og kærlighed til træ.

- Gennem årene har han skabt helt usædvanlige oplevelser, der rører og fascinerer store og små, fagfolk såvel som de forudsætningsløse, udtaler juryen bag Wegner Prisen og fortsætter:

- I anerkendelse af en helt egen både æstetisk og legende materialebevidsthed, en fænomenal håndværksmæssig kunnen og en særlig evne til at formidle sin metier, tildeles møbelsnedker, møbelkonservator og trædrejer Teis Dich Abrahamsen Wegnerprisen 2024.

 

 

Begrundelsen for udvælgelsen af prismodtageren

Borgmesteren Jørgen Popp Petersen bemærkede at Wegnerprisen er blevet en tradition i Tønder Kommune, og prisen blev stiftet i anledning af Hans J Wegners 100 års fødselsdag.

Hans J Wegner blev født i Smedegade i Tønder, hvor der også er en mindreplade hvor besøgende som kommer forbi kan se at den kendte bysbarn blev født der. 

På Tønder Kunstmuseum er der en permanent udstilling med Hans J Wegners møbler, og som barn brugte Wegner en masse tid på hans fars skomagerværksted i Østergade, hvor han lærte at bruge forskellige værktøj. Han viste at han havde et særligt talent for træarbejde og træudskæringer, fortæller borgmesteren videre i hans tale ved dagens prisuddeling. 

Hans J Wegner var ikke engang fyldt 18 år da han blev udlært som tømmermester og i 1950erne fik han sit gennembrud, Hans møbler er stadig meget populære, og hans møbler er noget af det mest søgte på internettet blandt de klassiske møbler. 

I februar 24 brændte en af de fabrikker ned som producerer Wegner møbler men der er ved at blive fundet en løsning så der igen kan blive produceret disse Wegner møbler der.

Anne-Louise Sommer, museumsdirektør, Designmuseum Danmark begrundende prismodtagelsen med at prismodtageren skal have bidraget til det nordiske design og eller have bidraget til udbredelse af Wegners virke. Prismodtageren har forståelse for træets materiale og hvordan træ kan bearbejdes. 

 

 

Prismodtageren har lavet en unik arbejde med det han har lavet og har haft flere værker på kunstmusser. Årets prismodtager er ikke uddannet designer eller arkitekt men uddannet som møbelsnedker, hvor han også virker som konservator og trædrejer. 

"Du kender til træet som få og du kender til skønheden i træet" fortsatte Anne-Louise Sommer og tilføjende "du ever at få træsorten frem på sin helt unikke vis. Du formidler din viden gennem dine værker som i et af dine seneste værker kugleværket". 

Teis Dich Abrahamsens bidrag til nordisk design og kultur er omfattende. Udover sine fantasifulde værker deler han også ud af sin viden og ekspertise som underviser og mentor for den næste generation af kunstnere og håndværkere, hedder det endvidere i motivationen bag Teis Dich Abrahamsen som dette års modtager af Wegner Prisen.

Uddelingen af dette års Wegner Pris var den 10. af slagsen. Tidligere modtagere af prisen tæller møbelsnedker Anker Bak, journalist Lars Hedebo Olsen, Rasmus Fenhann, A. Petersen Collection & Craft, Maria Bruun, Møbelsnedkeriet PP Møbler og møbelproducenterne Getama og Carl Hansen & Søn, Snedkernes Efterårsudstilling, Aarhus Rådhus og møbelsamleren Noritsugu Oda.

Årets prismodtager har base i Gilleleje. og du kan læse mere om ham på denne webside (tryk her)

 

Fakta om Wegner Prisen:

Wegner Prisen hylder arven fra den verdenskendte danske møbeldesigner Hans J. Wegner og anerkender enkeltpersoner eller institutioner, der har bidraget væsentligt til nordisk designs udvikling eller fremmer kendskabet til Wegners virke og betydning. Prisen består af et pengebeløb på 25.000 kroner og et designmøbel.

Vinderen af Wegner Prisen kåres af en jury, der består af:

Jørgen Popp Petersen, borgmester i Tønder Kommune

Anne Blond, kunst- og designhistoriker

Anne-Louise Sommer, museumsdirektør, Designmuseum Danmark

Michael Bjørn Nellemann, bestyrelsesformand Rungstedlundfonden/Karen Blixen Museum

Tine Blicher-Moritz, Kunstmuseet i Tønder

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT