Banner artikler

Annonce

Retter kritik af brandsikkerheden ved hotelhytter

Retter kritik af brandsikkerheden ved hotelhytter

To af de mest aktive naboer til Kongsmarkbyggeriet retter en skarp kritik overfor Tønder Kommunes sagsbehandling af brandsikkerheden for området, hvor hotelhytterne ligger.

Igennem flere måneder har Martin Lund, der har et sommerhus lige overfor et af de byggede pool-huse, rettet henvendelser til Tønder Kommune med spørgsmål omkring brandsikkerheden for hotelhytterne. 

Heriblandt er der en henvendelse fra den 25. oktober 23 hvor Martin Lund overfor en fagchef bemærker, at han har en opfattelse at byggeriet er af brandklasse 2, hvorfor der skal være udarbejdet en rapport af en certificeret brandrådgiver. 

Men denne opfattelse er Tønder Kommune ikke enig i, da de mener at der kun er tale om en brandklasse 1, og at der i byggeansøgningen er anført at der er tale om brandklasse 1. I den aktuelle sag var der anført brandklasse 1 i byggeansøgningen, hvilket kommunen var enig i og dermed har byggeansøger sparet udarbejdelse af en rapport fra en certificeret brandrådgiver. 

Ved brandklasse 1 er der færre krav brandkrav end hvis hotelhytterne skulle være indplaceret i klasse 2.

"Tønder Kommunes alvorligste regeltilsidesættelse knytter sig til brandsikkerheden i feriehotellet." udtaler Martin Lund

I forbindelse med at Martin Lund har fået en besked fra Tønder Kommune at hans henvendelser ikke længere bliver besvaret, har han klaget over dette til Ankestyrelsen.

TønderNYT har fået adgang til at se denne fyldige klage med tilhørende bilag fra Martin Lund.

I klagen skriver Martin Lund om brandsikkerhedsproblematikken "Jeg har i efteråret 2023 rettet en uformel henvendelse til en respekteret civilingeniør med ekspertise indenfor brandsikkerhed (– uformel, fordi det er en del af hans metier at give kurser og bidrage med honoreret sagkundskab på feltet, hvorfor jeg ikke officielt kan forpligte ham på gratis rådgivning)."

Efter at have fået forelagt tegningsmateriale og fotos af det næsten færdige feriehotelprojekt, svarede sen respekteret civilingeniør med ekspertise indenfor brandsikkerhedbl.a. således:

“Hvis hytterne skal ligge så tæt på hinanden, så kræver det som minimum at der laves en brandteknisk dimensionering (analyse), og en brandteknisk dimen­sio­nering kræver, at man skal op i brandklasse (BK1 er slet ikke nok). Og det er slet ikke sikkert, at det kan vises/godtgøres ved en brandteknisk dimensionering, at de må ligge med så kort afstand, altså i forhold til risiko for brandspredning.”

I et svar fra en fagchef til Martin Lund, bemærker fagchefen at der i byggetilladelsen er krav om, at der etableres selvstændige røgalarmanlæg i alle enhederne. Men eller har henvendelsen fra Martin Lund ikke anledning til at ændre den vurdering, som blev foretaget på tidspunktet for byggesagsbehandlingen, eller til at igangsætte nye handlinger/vurderinger.

 

 

Svend Nielsen er også betænkelig omkring brandsikkerheden

Onsdag den 17 juli har en anden nabo Svend Nielsen så rettet henvendelse til borgmester Jørgen Popp Petersen, 1. viceborgmester Martin Iversen og 2. viceborgmester Barbera Krarup Hansen om brandsikkerheden. 

Svend Nielsens sommerhus ligger lige op til en af poolhusene, og meget tæt på hotelhytterne. 

I denne henvendelse skriver Svend Nielsen blandt andet at "sommerhusene i delområde IV overholder ikke afstandskrav iht. byggelovene og der findes parkeringspladser mellem og klos op af sommerhusene  til blandt andet elbiler. Dette forhold udgør en uhyggelig chance for at hele Ferieland Kongsmark kan nedbrænde i løbet af kort tid med katastrofale konsekvenser.
Alle husene i Ferieland Kongsmark er opført i træ og ilden vil sprede sig fra hus til hus inden brandvæsnet fra Skærbæk når frem

Kun Skærbæk Brandvæsen har kapacitet til at håndtere så stor en brand."

Brandklasse 1 krævet at det er simple, fritliggende sommerhuse

Martin Lund anfører i sin klage til Ankestyrelsen, at en forenklet gengivelse af ekspertvurderingen går altså ud på, at der kun kan være tale om brandklasse 1for simple, fritliggende sommerhuse, og det er der som bekendt ikke tale om her, konkluderer Martin Lund. Han mener derfor at der skal inddrages en certificeret brandrådgiver, som skal udarbejde en brandteknisk dimensionering (analyse), og en brandteknisk dimen­sio­nering

Flere gange har Martin Lund rettet henvendelse til Tønder Kommune omkring brandsikkerheden, men er blevet afvist af Tønder Kommune om at det er brandklasse 2 som Martin Lund mener at der er tale om, hvor hotelhytterne typisk ligger lige godt 5 meter fra hinanden og de er opført med udvendig træbeklædning.

Ved en klasse 2 beklædning forstås en beklædning der: kan klare mindst 10 minutter, hvor det giver brandbeskyttelse af bagved liggende materiale samt beskyttelse mod brand i eventuelle hulrum. En brandklasse 2 kan også være en sammensat/lagdelt beklædning, hvis forside har overfladebrandtekniske egenskaber som et klasse B materiale. Det skriver ETA-Danmark A/S i deres vejledning om brandklasser

 

 

Skal brandværn fra andre steder i Tønder hjælpe ved brand, tager det tid at komme frem

Som det sås ved sommerhusbranden på det sydlige Rømø i sommeren 2023, tog det tid før forskellige brandværn kunne være på Rømø. Det samme var gældende da den tidligere Cafe Retro på Lakolk brændte i maj 2023, hvor flere brandværn blev tilkaldt til at hjælpe Rømø Frivillige Brandværn og Falck i Skærbæk, som deltog i brandslukningen. 

Begge steder brandte bygningerne ned. 

Opfordret Plan- og Landdistriktsstyrelsen til at kikke på brandsikkerheden 

I september 23 har Martin Lund opfordret Plan- og Landdistriktsstyrelsen til at kikke på brandsikkerheden. I sin henvendelse til styrelsen påpeger Martin Lund de ekstremt snævre adgangsforhold, som gør sig gældende i alle fire bygningsafsnit med sovepladser. Det mener han at det må påkalde sig opmærksomhed, specielt hvad angår flugtveje.

Samtidig skriver Martin Lund i samme henvendelse at han har efterlyst tilsyn hos Brand & Redning Sønderjylland, men svaret herfra lyder, at man her ikke har hjemmelsgrundlag til at gennemføre tilsyn på bebyggelsen, idet hytterne ikke er omfattet af beredskabsloven. Der henvises i stedet til bygningsmyndigheden ved Tønder Kommune.

Som følge af ovennævnte opfordrede Martin Lund Styrelsen til at bidrage til sikring af bebyggelsens brand- og sikkerhedsmæssige standard ved at indskærpe over for Tønder Kommune, at der bør føres et aktivt tilsyn med forholdene forud for ibrugtagning.

Tønder Kommune har i november 23 udstedt ibrugtagningstilladelse uden at være ude at kikke på bebyggelsen på daværende tidspunkt for udstedelse af ibrugtagningstilladelsen. Dog har to fra Tønder Kommune i 2024 været på besøg og kikket på bebyggelsen udefra. I juni 24 fortæller en af de ansatte fra firmaet, som har stået for bebyggelsen at de først der er færdige med hotelhytterne - altså længe efter at husene er meldt færdige til Tønder Kommune af bygherrer. 

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT