Årets modtagere af Tønder Kommunes Bygningspræmiering

Årets modtagere af Tønder Kommunes Bygningspræmiering

Tønder Kommune har uddelt årets bygningspræmieringer, der hvert år anerkender og fejrer bygningsrenovering og nybyggeri. De udvalgte projekter er blevet nøje vurderet af en kompetent dommerkomité og repræsenterer eksempler på enestående arkitektonisk kvalitet og respekt for lokal kulturarv.

Bygningspræmieringen uddeles én gang om året og omfatter tre forskellige kategorier:

  1. Kulturarv: Præmiering af renovering af bygninger, herunder bygninger som ved deres beliggenhed er med til at understøtte bygningskulturen eller landskabet.
  2. Byggeri: Præmiering af nybyggeri og renovering/energirenovering, herunder boliger.
  3. Erhvervsbyggeri: Præmiering af nybyggeri og renovering, herunder landbrugsbygninger.

I år var det følgende bygninger, der blev præmieret:

Kategori 1 – Kulturarv:

 Ved Åen 17, Tønder

Den prisbelønnede ejendom er en fredet ældre firelænget værftsgård af den egnstypiske type, der smukt fremviser den historiske bygningsarv i Tøndermarsken. Efter omfattende restaurering fremstår gården med et harmonisk og roligt udtryk, der fremhæver dens arkitektoniske værdi og betydning for lokalområdet. 
Prisen blev modtaget af administrerende direktør i Realdania, Peter Cederfeld, og projektchef Frants Frandsen fra Arkitekt-Projekter i Realdania.

Kategori 2 – Byggeri:

Ballumvej 1, Højer

Dette års vinder i kategorien Byggeri er ejendommen beliggende ved et centralt kryds i Højer. Gennem en omfattende renovering af facader, vinduer, døre og indgangsparti har bygningen fået nyt liv og står nu som et smukt eksempel på bygningsstil fra 1910 med tidstypiske facadedekorationer.
Prisen blev modtaget af husets ejere, Frank Sørensen og Tina Wolff Sørensen.

 

 

Kategori 3 – Erhvervsbyggeri:

Industrivej 29, Løgumkloster

Erhvervsejendommen på Industrivej 29 i Løgumkloster har vundet prisen i kategorien Erhvervsbyggeri. Med nye facader og ombygning af hovedbygningen præsenterer ejendommen sig med et markant og visuelt sammenhængende udtryk, der giver nyt liv til ældre erhvervsbyggeri og skaber et attraktivt miljø for virksomheder.

Prisen blev modtaget af Claus Andersen og Kevin Tygesen fra TA-Elteknik Aps.

Tønder Kommune ønsker tillykke til alle årets vindere og takker for de værdifulde bidrag til at bevare og udvikle den bygningskulturelle arv i kommunen.

 

FAKTA:

Bygningspræmieringen uddeles én gang om året og omfatter tre forskellige kategorier.

I hver af de tre kategorier består præmieringen af et kontant beløb på 5.000 kr. samt en plakette, der kan opsættes på den præmierede bygning som et synligt bevis på den anerkendte indsats.

Dommerkomitéen, der står for udvælgelsen af de præmierede projekter, består af medlemmer fra Teknik- og Miljøudvalget, direktøren for Teknik & Miljø, fagchef for Plan & Udvikling, en repræsentant for Akademisk Arkitektforening og en repræsentant for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Det sikrer, at beslutningerne træffes på baggrund af både faglig ekspertise og en dyb forståelse for lokalområdets bygningskultur og landskab.

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT