Banner artikler

Annonce

Bliv skibsmaler på museet

Bliv skibsmaler på museet

Søfart, skibskiste og skitser – en spændende sommerferieaktivitet på Kulturhistorie Aabenraa                                       

Er du vild med at male og kan du fascineres af en god historie, så har du muligheden for at få begge ting opfyldt på Kulturhistorie Aabenraa i slutningen af skolernes sommerferie. I weekenderne i uge 31 og 32 samt torsdag og fredag i uge 32 kan du træde i skibsmalerens fodspor og male dit eget portræt af et skib eller en kaptajn.

På Aabenraas kulturhistoriske museum, der rummer Sønderjyllands søfartshistorie, emmer det af skibsskrøner og stolte sejlskibe og man kan næsten lugte tjæren og de beske spåner af frisk egetræ fra en af byens mange skibsbyggerier, der lå i byen i midten af 1800-tallet. Museet er fyldt med gode fortællinger, eksotiske souvenirs hjembragt af barkede sømænd og -koner fra fjerne lande og ikke mindst har museet en af Danmarks største samlinger af de såkaldte skibs- eller kaptajnsportrætter.

Ikke bare et skib

Skibsportrætter er ikke bare et billede af et navngivet skib. Hovedvægten på portrættet er lagt på at gengive skibet så nøjagtigt som muligt, derfor er det ofte set i flere positioner. På mange af portrætterne ses kendte byer som Hong Kong, Venedig og København - der hvor Aabenraas mange stolte sejlskibe anløb gennem århundrede.

Mange skibsportrætter er signeret, men oftest er de malet af ukendte malere. Det kunne f.eks. være en sejlbefaren sømand, der malede skibe som biindtægt og falbød sin kunnen når hans skib lå i havn. Af kendte sønderjyske skibsmalere kender vi Jes Jessen og Christoffer W. Eckersberg. Skibsportrætterne var populære fra 1750’erne og 200 år frem, men storhedstiden var mellem 1830-1870, hvor efter fotografiet tog over.

Skal tilmeldes for at kunne deltage

At male er for alle, store så vel som små- og man behøver ikke have talent, for som bekendt øvelse gør mester og instruktøren hjælper dig!  Før malerpaletten fyldes med farver, får du en kort introduktion til hvad et skibsportræt er, når vi går rundt i museets udstillinger. Bagefter får du kittel, malerpalet og lærred og så er det bare i gang. Dit maleri får du naturligvis med hjem.

Undervejs er der en tår over tørsten og en skibskiks!  Der er mulighed for at male portrætter den 3.,4. samt 8.-11. august. Malerskolen begynder hver dag kl. 12.30, 13.30 og 14.30.

Læs mere på www.msj.dk, hvor du også kan tilmelde dig.

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT