Foto af en af de sidste levende strandtudse i Kongsmark

Foto af en af de sidste levende strandtudse i Kongsmark

Lige inden at byggeriet af poolhuse og hotelhytter på Kongsmark gik i gang nåede Sven Nielsen tage et foto af en af de tudser som levede på stedet. 

Sven Nielsen er personen, der står bag den klage, som han fik medhold i Miljø og Fødevareklageankenævnet, anfører i sin klage, at der var en sø inden for projektområdet, der var fyldt med fredede tudser, herunder grønbrogede skrubtudse og strandtudse, som også gemte sig i projektområdet og dets umiddelbare omgivelser. Sidstnævnte er meget sjælden og sat på EUs liste over truede dyrearter. 

Sven Nielsen fortæller i en mail til TønderNYT, at han nåede at tage fotos af de total fredede tudser inden at bulldozerner gik igang med at klargøre jorden i Kongsmark. Her var der også en sø på grunden hvor husene nu er blevet bygget. 

For at få søen væk måtte man sætte pumper op i medio september 2022, fortæller Sven Nielsen, der er nabo og talsmand for Kongsmarkerne i denne sag. Pumperne blev brugt til at tørlægge matrikel 17 i Kongsmark, og de måtte køre uafbrudt dag og nat i 4 måneder i træk for at en nødvendig grundvandsænkning kunne ske så det kunne opføres de huse og hotelboligere som nu er blevet bygget. 

"Det er så sørgeligt og unfair for naturen i Kongsmark,  hvor mennersker i generationer har kæmpet for at bevare grunden og balancen i naturen. Så unfair for de mennesker der bor omkring feriecentret. Mennesker der i 2021 ville kunne have fortalt, at grunden var uegnet til bebyggelse. Mennesker som i 2021  ville kunne have fortalt , at grunden var sikret ved fremtidsplanen “ Rømø 25 “ mod ødelæggelse, urbanisering og tivolisering." fortæller Svind Nielsen. 

Han tilføjer "Intet blev undersøgt inden maskinerne gik igang. Alt kryb blev ikke fjernet inden maskinerne gik igang. En nådesløs massakre på tudser, frøer, firben og snoge."
 
 
 
En ukendt person har opsat dette skilt ved den omtalte sø i denne artikel, som er meget sur over at naturen er blevet ødelagt. Hvem der har opstillet skiltet vides ikke.
 

I ankenævnets afgørelse skriver de videre "Yderligere har klager anført, at projektområdet tidligere var en delvis brakmark, som lokalbefolkningen anvendte som rekreativt område, og hvor biavlerne stillede bistader op. Klager har også anført, at der var en sø inden for projektområdet, der var fyldt med tudser, herunder grønbrogede skrubtudse og strandtudse, som også gemte sig i projektområdet og dets umiddelbare omgivelser. Endelig har klager anført, at bygningerne er opført i et Natura 2000-område."

Milljø- og Fødevareklageankenævnet anfører at formålet med miljøvurderingsreglerne er at sikre, at der gennemføres en vurdering af virkningerne på miljøet som grundlag for beslutningen om at give eller afslå tilladelse til projekttyper, der kan påvirke miljøet væsentligt.

Det følger således af miljøvurderingslovens § 15, stk. 1, at projekter, der på grund af deres art, dimensioner eller placering kan forventes at få væsentlige indvirkninger på miljøet, ikke må påbegyndes, før myndigheden skriftligt har meddelt tilladelse til at påbegynde projektet efter en miljøvurdering af projektets indvirkning på miljøet."

 

Resterne af søen, som nu er næsten væk, hvor der også er dumpet forskellige materialer i søen oplyser naboer til søen til TønderNYT

 

Alt kryb blev ikke fjernet inden maskinerne gik igang

Sven Nielsen fortæller videre, at intet blev undersøgt før maskinerne gik i gang med at klargøre jorden og fortsætter "Det var en nådeløs massakre på tudser, frøer, firben og snoge der blev foretaget. De blev smadret af de store maskiner og begravet levende i opgravede jordstakke." 

Fotoet som ses her på denne artikel er en kleppert af en strandtudse, fortæller Svend Nielsen til TønderNYT. "Den er helt fredet i Danmark, og på kanten til udryddelse over det meste af Europa. Den er også optaget på den såkaldte røde liste. 
 
Den røde liste omhandler arterne der fremgår af EU’s Habitatdirektiv bilag IV og kaldes derfor i daglig tale bilag IV-arter. Arterne er omfattet af en streng beskyttelse. Bilag IV-arterne må ikke indfanges eller slås ihjel og der er forbud mod forstyrrelse eller ødelæggelse af deres yngle- og rasteområde. 

Habitatdirektivets bilag IV og Naturbeskyttelsesloven omtaler følgende arter: Markfirben (Lacerta agilis) Klokkefrø (Bombina bombina), Stor vandsalamander (Triturus cristatus), Løgfrø (Pelobates fuscus), Løvfrø (Hyla arborea), Spidssnudet frø (Rana arvalis), Springfrø (Rana dalmatina), Strandtudse (Bufo calamita), Grønbroget tudse (Bufo viridis)

Efter det TønderNYT får oplyst, så findes tilsvarende pader og krybdyr på området ved Lakolk, hvor man har planer om at placere et stort badehotel.

Status rapport den 01.04.24

Svend Nielsen, som er nabo til byggeriet har kikket nærmere på hvad der er sket med vandhullet, som befinder sig cirka 60 - 70 meter længere inde på matrikel 17. "Vandhullet er allerede tørlagt nu og dette er aldrig sket før.Ødelagt for altid." fortæller naboen til byggeriet
 
Samtidig tilføjer Sven Nielsen "Den større dam i skel , er totalforurenet af kemikalier, køkkenaffald og byggeaffald og allerede nu med en så usædvanlig lav vandstand for årstiden, trods det Tønder Kommune har givet byggetilladelse til en vej , hvis overfladevand løber direkte ned i dammen."

Efter det Sven Nielsen kan se, så er snogene og firbenene er også totaludryddede i Kongsmark  Omend ikke udrydningstruede arter, så dog total fredet i Danmark og sjældne at se og opleve i så stor antal på  Rømø, som de tidligere kunne findes i Kongsmark på matrikel 17.
Der er ikke set en eneste guldsmed i sommeren 2023.  Ligeledes udryddet, fortæller han til TønderNYT.
 
 
 

Strandtuser lever nord for byggegrund

At strandtudser har levet i Kongsmark, kan Marie Schneider også berette. På Prilen nord for byggeriet hvor poolhuse og hotelhytter er opført fandt hun en af de fredede standtudser i påsken 2024. Det kan ses på dette foto ovenover. 
 
I en kommentar på Facebook bekræfter Marie Schneider også at hun har set mange strandtudser i området "Jeg har set mange igennem årene i Kongsmark, især på Umanaksvej og Prilen." Umanaksvej og Prilen er begge veje som ligger tæt på byggegrunden.
 
 

Kongsmarkgruppen vil have området ført tilbage til august 2022

"Vi i Kongsmarkgruppen kan kun bede myndigheder sørge for , at hele Ferieland Kongsmark grunden bringes i den tilstand grunden havde den 19.. august 2022 og inden bulldozerne gik igang den 02.09.22. Husene på grunden skal fjernes og der skal tilføres vand, så grunden opnår den tilstand grunden havde inden ødelæggelsen og at al kryb får sit habitat tilbage." slutter Sven Nielsen 
Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT