Borgmester vil ikke gøre noget ved Kongsmark

Borgmester vil ikke gøre noget ved Kongsmark

Som TønderNYT tidligere har skrevet så udlejes de hotelhytter, der er opført i Kongsmark, nu som luksussommerhuse. 

TønderNYT har forespurgt borgmester Jørgen Popp Petersen om hvordan han forholder sig til den kritik flere udtaler om sagen.

Her har faldet flere for brystet, at hotelhytter bliver udlejet som sommerhuse, trods at bygherrer kun har fået tilladelse til at det skal være hotelhytter efter hotelloven. 

Folk er også forbavset over at husene er større end den tilladelse som Bolig og Planstyrelsen har givet, hvor der i tilladelsen står at de må være på 80 m2. Men ifølge BBR er de 88 m2, som også det indisk ejet udlejningsbureau Dancenter anfører i deres annoncer for husene, som de kalder luksus sommerhus. Et andet sommerhusbureau Dansk-Sommerhusferie.dk anfører at husene er 104 m2 i deres annoncer, hvor det er samme beskrivelse som Dancenter at det er luksus sommerhus, som udlejes 

En af dem, der undrer sig meget over hvad der sker på Kongsmark Feriecenter er Hans Otto Sørensen. Han har lørdag middag på et facebookopslag undret sig over at husene er noget større end de 80 m2 som byggetilladelsen er givet på, samt at husene nu udlejes som sommerhuse. 

Hans Otto Sørensen skriver blandt andet "Kongsmarkskandalen er tilsyneladende uden ende. De berygtede hotelbarakker (officielt hotelhytter) blev givet tilladelse af Planstyrelsen efter hotelloven. Tønder Kommune gav byggetilladelse til samme. Men her viste det sig senere, at plangrundlaget slet ikke var i orden, og stadig ikke er det (hvad det ender med ved endnu ingen). Der blev givet tilladelse til hotelhytter på 80 m2. Og givet ibrugtagningstilladelse af Tønder Kommune uden at grundlaget var i orden.

Jeg sagde fra starten, at det ender med, at barakkerne bliver til sommerhuse. Alle involverede slog syv kors for sig og sagde: Nej, det gør det ikke." og han tilføjer videre i opslaget "Der skulle være en restaurant tilknyttet, men den ligger vist i en by i Rusland.
Hele anlægget overholder ikke alle vilkår i byggetiladelsen."
 
Ligesom flere andre har udtryk igennem den seneste tid deres undren, så spørger Hans Otto Sørensen direkte i opslaget "Hvor længe skal der gå, før vores borgmester og vores kommunaldirektør træder i karakter? Skal store sommerhusudviklere bare have lov til at blæse på love og regler? På lokalbefolkningen, På naturen? På.... Eller er borgmester Popp og direktør Møldrup fløjtende ligeglade om loven trædes under fode den ene gang efter den anden? Med naturen og med lokalbefolkningen?
 
 
Uddrag af tekst på Dansk Sommerhusferie.dk hvor der står omtalt at hotelhytter udlejes som luksussommerhuse.
 

Spøgefugl satte skilte op lørdag morgen

Lørdag morgen har nogle af dem, som TønderNYT har talt med set en mand går rundt og banke to skilte ned, hvor der på dansk og tysk var skrevet "Velkommen til hotel skænsel". 
 
Skiltene blev dog hurtigt fjernet igen i løbet af lørdag formiddag, ifølge de oplysninger TønderNYT har fået fra kilder i området, som vi har talt med om sagen. Der er ingen der ved hvem der har opsat disse skilte men der går formodninger om hvem det muligvis kan være. 
 

Mulig jordforurening 

To af de tætteste naboer til Kongsmark Feriecenter har henvendt sig til Teknisk forvaltning efter at de har talt med kommunalbestyrelsesmedlem Harald Christensen søndag den 28 juli hvor de træffer ham ved feriecentret. Det sker mens de går en tur rundt om feriecentret. Her kikker de på de volde, som nu er etableret rundt om hotelhytterne., hvor de finder asfalt, glasskrå, byggematerialer mm inde i voldene, som efterfølgende har været dækket af sand og grus belægning.
 
En af disse naboer er Bjarne Christensen, som har sendt mails til en medarbejder i forvaltningen. TønderNYT har fået mulighed for at se en af disse mails og heri skriver Bjarne Christensen, at han til daglig på sin arbejdsplads i Esbjerg kommune er nabo til en genbrugsplads og deponiområde, så han kender til hvad der er tale om forurenet jord. 
 
I mailen skriver naboen til feriecentret "Det kategoriseres der kommer et firma og tager prøver for hver meter i en jordbunke og sætter en pind der indikerer hvor prøven stammer fra, når analysen er gennemført ved man hvilken type af forurening man har med at gøre og finder senere ud af hvor og hvad det koster at komme af med jorden ved RGS Nordic eller andre firmaer der modtager den type jord"
 
I samme mail fortæller Bjarne Christensen også "Da Poolhusene var færdigbygget især dem over imod Gammel Skolevej der hvor Kirkestien går, da blev der planeret jord ud som senere skulle omdannes til græsplæner. Jeg gik der ofte og så at det var affald fra byggeriet plastic og byggematerialer. Jeg vil opfordre Kommunen til at få et firma til at lave Jordprøver ned til 40 cm’s dybde over hele området med få meters afstand for at lokalisere det der ligger i jorden er forurenet og for at inddæmme forureningen."
 
En anden nabo til Kongsmark Feriecenter Svend Nielsen fortæller til TønderNYT, at han også har fundet forskellige stykker affald i det materiale som skulle bruges til at lave voldene inde på hans grundstykke. 
 
 
 

Forelagt problemstillinger for borgmester Jørgen Popp Petersen

TønderNYT har søndag haft forelagt problemstillinger som blandt andre Hans Otto Sørensen har fremlagt, for borgmester Jørgen Popp Petersen. Borgmester Jørgen Popp Petersen mener ikke at det har betydning for om det kaldes hotelhytter eller sommerhuse. Det er funktionen det handler om. Desuden har han ikke kendskab til at husene er større end hvad byggetilladelsen er givet til. 
 
Borgmesteren vil hellere ikke gå ind i problemstillingen om den eventuelt forurenede jord der er på Kongsmarks feriecenter. Som du kan læse i det interview TønderNYT har haft med borgmester Jørgen Popp Petersen henviser han til kommunalbestyrelsesmedlemmet Harald Christensen (A), som også er medlem af Teknisk forvaltning. 
 
Du kan læse hele interviewet herunder
 
TønderNYT: Vi har fået flere forespørgsler fra vores læsere omkring Kongsmark, hvor godkendelsen af byggeriet var sket som hotelhytter efter hotelbegrebet. Nu begynder de at blive annonceret som luksussommerhuse af Dancenter og Dansk-sommerhusferie.dk. Her sagde byggetilladelsen 80 m2. Men Dansk sommhusferie angiver dem som 104 m2
 
Borgmester: Nå
 
TønderNYT: Hvad tænker Tønder Kommune at gøre ved dette?
 
Borgmester: Det er ikke noget jeg har konstateret indtil nu altså. Det er helt nyt for mig det du fortæller mig nu. Jeg ved ikke.... Det at det bliver annonceret som luksussommerhuse. Det er sådant et begreb. Jeg tænker ikke at det har noget af betydning hvordan de bliver anvendt
 
TønderNYT: Det bliver annoceret som sommerhus og ikke som hotellejligheder.
 
Borgmester: Det er jeg er ligegyldigt hvordan det bliver betegnet. det er hvordan det er. Og i betingelserne står der var de skal også og der er underordnet hvad man kalder dem. Der er nogen som vil kalde en VW Golf for en luksuslimosine og andre for en nøjsom bil. Så kan man selv se hvad det er for noget. Det er sådan noget subjektivt noget.
 
TønderNYT: Hvad med den store overskridelse af byggetilladelsen af de 80 m2?
 
Borgmester: Det ved jeg ikke om der er nogen overskridelse. Det er jo blevet færdigmeldt som vidt jeg ved. Der går jeg ud fra at det er de konkrete og rigtige m2 det drejer sig om. 
 
TønderNYT. Den er registret med 88 m2 i BBR selvom byggetilladelsen siger 80 m2
 
Borgmester: Det ved jeg ikke noget om
 
TønderNYT: Er det noget du vil tage op?
 
Borgmester: Der kommer løbende spørgsmål til det. det må man sige. og der foregår også nogle mystiske ting. Nu kunne jeg se i nogle medier at der er sat nogle skilte op derover. (se artikelfoto, red.)
 
TønderNYT: Der er kommet ind i sidste weekend at der i de volde som er bygget derover er asfalt, glasskår og andre ting.
 
Borgmester: Der kommer rigtig mange påstande ind
 
TønderNYT: Harald Christensen har jo været derover at kikke på det
 
Borgmester: Prøv at spørge Harald Christensen. Overfor mig har han udtalt at han ikke er tilfreds med det han er blevet citeret for. Man skal være meget kritisk overfor hvad man hører og får at vide om den her sag. Der er rigtig mange som er farvet i deres holdning. Men jeg ved at forvaltningen også har tilsyn og undersøger hvis der bliver stillet spørgsmål. Det er ikke sådan at Tønder Kommune lukker øjnene for det. For der er nogle regler som skal være overholdt selvfølgelig
 
 
Image

Banner artikler

Annonce

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT