KVU vender tommel nedad for flere vindmøller

KVU vender tommel nedad for flere vindmøller

Torsdag den 30 maj 2024 skal Tønder Kommunalbestyrelse afgøre om VE projekt #26 kan blive udvidet med 3 vindmøller udover de ansøgte solceller som det Aarhus baseret Unison Energy Partners ApS har ansøgt om.

Projektet har i august 2023 været afholdt idéhøring, som den skal ifølge Planloven. Her indgav Løgumkloster Fjernvarme et høringssvar med ønske om at blive inddraget i projektet.

I det tillæg til projektansøgningen skriver  Unison Energy Partners Aps blandt andet "”Kunne det være muligt, at dette projekt på sigt kunne udvides med vindenergi, og hvis ja, så få det indarbejdet i den nuværende proces. Varmeværkets interesse ville være og etablere en direkte linje (elforbindelse) til en vindmølle, fordi den producerer energi, hvor vi mest har brug for det, da vi har solenergi i forvejen” (Løgumkloster Fjernvarme, 07.08.23).

På baggrund af høringssvaret fra Løgumkloster Fjernvarme har vi undersøgt mulighederne for at tilføje vindmøller til projekt nr. 26 som energiteknologi i kombination med solcelleanlægget. I henhold til tekniske undersøgelser og beregninger, er det muligt at etablere tre vindmøller á 150 meter inden for solcelleanlæggets projektafgrænsning.

Løgumkloster Fjernvarme har bekræftet deres interesse i én af de tre vindmøller, med det formål at kunne etablere en direkte linje mellem vindmøllen og Løgumkloster Fjernvarme. På den måde vil Løgumkloster Fjernvarme kunne modtage elektricitet (til f.eks. varmepumper og elkedel) direkte fra vindmøllen uden om det kollektive elnet. Ifølge driftschefen Peter Gjelstrup Andersen har Løgumkloster Fjernvarmes bestyrelse nikket ja til at arbejde videre med løsningen, såfremt den er rentabel."

Opstillinig af vindmøller vil kræve ekstra emner i miljøvurderingen

Fagchefen for Plan og Udvikling Lars Erik Skydsbjerg anfører over Klima, Vækst og Udviklingsudvalget at, planloven er blevet revideret den 1. marts 2024, hvorefter det ikke længere er et lovkrav at afholde idéhøringer. Alligevel anbefaler forvaltningen anbefaler dog, at der afholdes en idéhøring, såfremt projektet udvides med tre vindmøller.

Opstillingen af vindmøller medfører ekstra emner i miljøvurderingen, som for eksempel støjberegninger samt flagermus- og fugleundersøgelser. Miljøvurderingen (miljørapport og miljøkonsekvensrapport) vil skitsere, om projektet kan gennemføres. Plan- og miljøforhold er p.t. ikke belyst nærmere.

Klima, Vækst og Udviklingsudvalget har haft tillægsansøningen på deres dagsorden den 6. maj. Her vendte de tomlem nedad til at give lov til at der også opstilles 3 vindmøller. Udvalget indstiller, at der igangsættes en supplerende ansøgningsrunde inden for den bestående ramme.

Det samme har Økonomiudvalget gjort på deres møde den  23 maj.  Dog kunne Allan Svendsen, Dansk Folkeparti ikke følge indstillingen, da han mener at VE-udrulningen bør afvente tilbagemeldingen fra Ankestyrelsen.

På det kommende Kommunalbestyrelsesmøde skal så hele Kommunalbestyrelsen afgøre om der også skal opstilles vindmøller ved projekt #26

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT