Kunne pludselig få sag på dagsorden efter donation til forening

Kunne pludselig få sag på dagsorden efter donation til forening

Flere læsere har henvendt sig til TønderNYT, da de står uforstående overfor det der er sket.

På et møde i maj 24 udsatte Tønder Kommunes Klima, Vækst og udviklingsudvalg en ansøgning om at få sat en idehøringsfase om etablering af biogasanlæg igang. Men på juni mødet blev idehøringsfasen så besluttet at den skal igang, hvilket også Tønder Kommunalbestyrelse vedtog torsdag i sidste uge. 

Samtidig fortæller bestyrelsen i "Bæredygtig Fremtid" at de har modtaget en donation fra energiselskabet Nature Energy på 100.000 kr.

Det var netop dette selskab som havde indsendt anmodning om idehøringsfase og anmodning om byggetilladelse af biogasanlæg, der på seneste kommunalbestyrelsesmøde fået godkendt at der kan igangsættes en idehøringsfase omkring deres ansøgning om et biogas-anlæg nær Agerskov. 

Nature Energy A/S ønsker at etablere et nyt biogasanlæg til behandling af organisk biomasse. Det sker i forbindelse med at det SHELL ejet Nature Energy A/S fremsener en ansøgning miljøvurdering for Nature Energy Agerskov til Tønder Kommune. 

Organisk biomasse omfatter husdyrgødning, plantebaserede biomasser (afgrøder) samt andre biomassetyper, såsom organisk dagrenovation, slagteriaffald, madaffald fra erhverv mv. Det ansøgte biogasanlæg skal behandle op til 850.000 tons biomasse årligt. Projektområdet er placeret på matr.nr. 145 og 94 Mellerup, Agerskov.

Af referatet fra Kommunens Klima, Vækst og Udviklingsudvalg (KVU) anføres det at udvalget udsætte sagen uden yderligere kommentarer til afgørelsen.

Sagen kommer derefter på samme KVU udvalgs dagsorden igen den 10. juni, hvor så der besluttes uden yderligere kommentarer til referatet at sende anmodningen af biogasanlæg videre til godkendelse i Kommunalbestyrelsen den 29. juni. 

Det har ikke været muligt at få en begrundelse med dem TønderNYT har talt med om hvorfor Nature Energy A/S kunne få deres anmodning igennem politisk i juni i KVU efter at sagen var udsat i maj 24. 

 

Modtaget donation fra energiselskabet Nature Energy inden at selskabet har drift igang

I forbindelse med opkrævningen af kontigent på 500 kr plus moms for 2024 hos foreningerne til Foreningen "Bæredygtig Fremtid", oplyser bestyrelsen derfra samtidig at de har modtaget en donation på 100.000 kr fra energi-selskabet Nature Energy. 

I bestyrelsen for foreningen "Bæredygtig fremtid" sidder blandt andre Erling Christensen, der udover at have sit besøgslandbrug i Bredebro, også er formand for Sønderjysk Biogas. Han er udpeget af Tønder Erhvervsråd i foreningen Bæredygtig Fremtid. Foreningen "Bæredygtig Fremtid blev etableret sidste efterår på foranledning af en beslutning i Tønder Kommunalbestyrelse.

Ifølge vores oplysninger fra en kilde i VE miljøet, har Erling Christensen på vegne Sønderjysk Biogas også indgået leverandøraftale med Nature Energy om levering af gylle til Nature Energy i Agerskov, som nu er sendt ud i en 4 ugers idehøringsfase. 

Det har været meget vanskeligt at få nogle til at tale om donationen og om sagen, men ifølge de oplysninger vi kan fremskaffe, var alene formanden Morten Riis der skulle havde uden om resten af bestyrelsen for foreningen "Bæredygtig Fremtid" sin henvendelse til Nature Energy A/S om donationen.

Men Morten Riis ønsker ikke at udtale sig om hvornår donationen er foretaget, idet vi har spurgt ham om dette. Han henviser til den udsendte mail til foreningens medlemmer om at kommunikation er svært. Men heri står ikke noget om donationen og hvornår den er sket. 

Foreningen "Bæredygtig Fremtid" har 11 bestyrelsesmedlemmer, som er Ellen Jacobsen, Jens Peter Steger, Henning Christensen, Erling Christensen, Colin Seymour, Frank Hoffmann, Morten Riis, Kristina L Schjøtt samt Mikael Kristensen. Herudover sidder 2 medlemmer, der er udpeget af kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune blandt kommunalbestyrelsensmedlemmer.

Det er Martin Iversen (V) og Bo Jessen (T). Martin Iversen sidder som næstformand i Kommunens Klima, Vækst og Udviklingsudvalg mens Bo Jessen også sidder i KVU som menigt medlem.

Da vi forespørger 2. viceborgmester Barbara Karup (A) mandag eftermiddag om sagen, er det første gang hun hører om at der skulle havde været doneret de 100.000 kroner til foreningen "Bæredygtig Fremtid" af Nature Energy A/S, hvorfor hun ikke har nogen kommentarer til sagen og ved hellere ikke hvad formålet med donationen skulle være og hvad beløbet skal bruges til.

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT