Manden, der opfandt hamburgeren kom fra Ballum

Manden, der opfandt hamburgeren kom fra Ballum

Vidste du at manden der menes at have opfundet hamburgeren blev født i Ballum sogn den 30. juli for 159 år siden i 1865. 

Men i 1881 blot 16 år gammel immigrerede han til New Haven i USA, hvor han nogle år senere opfandt hamburgeren.

Selvom det var en fra Ballum-området så er der endnu ikke etableret en hamburgerfestival til ære for den lokale ophavsmand for hamburgeren.

Navnet er Louis Lassen som han hed da han kom til USA, men var født Ludwig Lassen, da han kom til verden i Ballum sogn. 

Om Louis Lassen fortælles det, at han var "smed af handel og prædikant af kald" og immigrerede til New Haven fra Danmark i 1881. Otto år efter finder han sin Ohio-fødte kone Sophia Kurtz, som han gifter sig med. 

Efter at Louis Lassen kom til New Haven, begyndte han at ernære sig som madhandler. Her solgte den Ballum fødte Lassen smør og æg fra en trævogn. Det gik rigtig godt og derfor købte han et hjem på Elliot Street 45 i New Haven og opbevarede sin vogn i et skur i baghaven. 

Da der er gået nogle år, så begyndte han i 1895 at tilføje frokostvarer til sin vogn, hvilket går rigtig godt og folk kommer og køber frokostvarer hos Louis Lassen. Her blev Louis' Lunch skabt. 

Men vi skal 5 år frem, da en en lokal forretningsmand kommer styrtede ind i den lille New Haven frokostvogn en dag i 1900 og bad om at få en frokost med. Ifølge familien Lassen udbrød kunden "Louie! Jeg har travlt, smæk en bøf mellem to brød og skær den over!". Det fremgår af en bog, der fortæller om Legendariske lokale i New Haven

For at kunne hjælpe den travle forretningsmand, placerede Louis Lassen sin egen blanding af afpudsning af hakket bøf mellem to skiver toast og sendte herren på vej. Sådan lyder historien om hvordan den påståede første hamburger blev serveret.

 

 

Efterfølgende bliver det til mange hamburgere som Louis Lassen serverer fra sin vogn, men i 1917 flyttede Lassen ind i en firkantet murstensbygning, der engang havde været garveri. 

Louis' Lunch blev tvunget til at flytte for at gøre plads til udvikling i 1975, så den flyttede to blokke ned til 263 Crown Street i New Haven fortæller historien om firmaet, der menes at havde opfundet verdens første Hamburger.

I 1935 dør Louis Lassen, men hans søn Ken overtaget forretningen og fortsætter med at lave hamburger, som kan tages med.  I 1950'erne tilføjede Ken Lassen smøreost til hamburgeren.

Fjerde generation af Lassens ejer og driver Louis' Lunch i dag, og den laves stadig i samme type en ovn, hvor bøffen steges på højkant og ikke som andre steder hvor det er på en pande. 

Spise med Price har også prøvet opretstående grill

I DR TVs programserie "Spise med Price" har man i sæson 14 program 2 Den Store Burgerfest også omtale af Louis Lassens grill. 

Her får de to brødre Price hjælp fra DRs smed Bulder, som laver en hjemmelavet opretstående grill til dem, så de kan lave samme slags burger som Louis Lunc laver den dag i dag. Dog nævner de ikke at han var fra Danmark i afsnittet som du kan finde på dette link

 

 

Skulle du en dag komme i nærheden af New Haven så ligger Louis' Lunch på 261-263 Crown St # 263, New Haven, CT, USA, 06510

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT