Diabetes-armbånd skal sikre tryghed på landets festivaler

Diabetes-armbånd skal sikre tryghed på landets festivaler

Festivalsæsonen er skudt i gang, og det betyder sol, fest og hygge over hele landet. Men for personer med diabetes kan det også give bekymring om livsfarlige situationer med lavt blodsukker. Diabetesforeningen deler lyseblå armbånd ud på festivalerne for at skabe tryghed.

Hvad gør du, hvis en person med diabetes virker konfus og måske ender med at besvime, mens musikken spiller på en af sommerens mange festivaler?

Svaret på det spørgsmål bør mange flere kende til, for et lavt blodsukker kan være livsfarligt for personer med diabetes, der tager insulin, og symptomerne kan let forveksles med at være beruset.

Derfor sender Diabetesforeningen igen et gratis festival-armbånd ud på en lang række af landets festivaler, bl.a. Roskilde Festival, Smukfest, Copenhell, Grøn Koncert og Northside Festival

Det lyseblå armbånd skal være med til at afværge livsfarlige situationer med et lavt blodsukker og udbrede viden om den kroniske sygdom.

– Det kan være forskellen på liv eller død at opdage et lavt blodsukker i tide - og ikke mindst gøre noget ved det. Festivalarmbåndet fortæller helt konkret andre, hvad der skal ske i en situation med et lavt blodsukker og skaber dermed en større tryghed for de mange mennesker, der kommer på en festival – med eller uden diabetes, siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.

Ifølge Claus Richter har tilbagemeldingerne kun været gode, siden flere tusinde festivaldeltagere tog et diabetes-armbånd på sidste år.

– Diabetes kan være en svær sygdom at få øje på, og mange sætter pris på, at sygdommen, der er en stille sundhedskatastrofe for det danske samfund, nu bliver mere synlig med armbåndet. Samtidig har armbåndet givet anledning til en masse åbne og afslappede snakke om livet med diabetes. På den måde bliver der spredt vigtig viden ud på festivalerne og manet nogle af de mange fordomme og myter om diabetes i jorden, siger Claus Richter.

Det er Diabetesforeningens følgere på de sociale medier, der har været med til at bestemme både tekst og farve på armbåndet: ”JEG HAR DIABETES. Virker jeg konfus? Måske har jeg lavt blodsukker. Giv mig noget med sukker og RING 112. TAK”, står der på det lyseblå festivalarmbånd.

Festivalgængere med diabetes kan afhente deres armbånd gratis hos samaritterne, hvor de flere steder også har mulighed for at få opbevaret deres insulin på køl.

Diabetesforeningen har også lanceret en ny festivalpakke, der indeholder alt, hvad man behøver for at få en god og tryg festivaloplevelse med diabetes. Festivalpakken kan købes på netbutik.diabetes.dk

Fakta

  • Mindst 360.000 danskere har i dag diabetes, og det tal vil stige til 467.000 i 2030. Det svarer til 7,7 procent af befolkningen.
  • 2023 var det år, hvor flest danskere nogensinde fik konstateret diabetes med hele 25.557 tilfælde.
  • Det er kulhydraterne i maden, der får dit blodsukker til at stige. Holder du styr på dem, bliver det lettere at undgå højt og lavt blodsukker.
  • Meget lavt blodsukker (hypoglykæmi) kan føre til insulinchok, hvor du kan blive bevidstløs og få kortvarige krampetilfælde.
  • Højt blodsukker (hyperglykæmi) øger risikoen for syreforgiftning og følgesygdomme. 
  • Et normalt blodsukker ligger typisk mellem 5-10 mmol/l
Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT