Landbruget stjal opmærksomheden ved fremtidens faglærte fest

Landbruget stjal opmærksomheden ved fremtidens faglærte fest

Tønder Kommune har for første gang afviklet "Fest for Fremtidens Faglærte". Det skete tirsdag den 14. maj 24 hvor man havde inviteret virksomheder  og det blev en god aften med uddeling af priser, underholdning og masser af muligheder for at møde hinanden på tværs af faggrupper.

Bag arrangementet stod Tønder Kommune som havde fået støtte og opbakning fra Tønder Erhvervsråd, Håndværkerforeningen og Handelsstandsforeningen

Tønder Kommune havde inviteret pressen, lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner og alle interesserede til at deltage i denne fejring af erhvervsuddannelsernes vitalitet og de unge mennesker, der vælger at uddanne sig inden for disse vigtige felter.

Tønder Kommunes handleplan, der blandt andet inkluderer brobygning, styrket vejledning, ekstra praktik og virksomhedsbesøg, har båret frugt. Måltallet for 2024 er allerede nået, og 30 procent af de unge vælger nu en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Det blev en vellykket premiere, da Tønder Kommune for første gang afviklede "Fest for Fremtidens Faglærte", fortæller Tønder Kommune i en udsendt pressemeddelelse.

En direktør fra en af de lokale virksomheder, som også har elever ansat, udtalte til TønderNYT at han var taget med til prisuddelingen for at se hvad det var for noget. Det undrede ham også at der ikke var kommet flere virksomheder med til prisuddelingen og at der ikke var blevet indstillet flere end de 4 virksomheder til årets elevplads.

 

 

 

Årets læreplads i Tønder Kommune 2023

Højdepunktet var uddelingen af de to priser: "Årets Lærling/Elev 2023" og "Årets Læreplads i Tønder Kommune 2023". 
Priserne anerkender enestående faglighed, dedikation og innovative læringsmiljøer, der er alt sammen er altafgørende for at uddanne morgendagens faglærte arbejdskraft.

Til de fremmødte var der blevet produceret en præsentation af de 3 virksomheder som var blevet nomineret til at være årets læreplads, som var 

Plejecenter Toftegården. Her har man 53 plejepladser, som personale og elever tager sig af. Der er på stedet 7 elever ad gangen, og i begrundelsen for indstillingen var at eleverne føler sig hørt. Her fortalte eleven, der havde indstillet sin arbejdsplads til at blive årets læreplads, at Plejecenter Toftegården er et sted, som er rigtigt godt. Hun fortalte videre, at der er stor forskel i at man vil at eleven klare det godt. Med sig i bagagen havde hun også været et andet sted, hvor der ikke blev sørget så godt for eleverne som hun oplevede det på Toftegården.

VKData Aps har 9 elever i administration og deres programmering. Eleven som havde indstillet VKData Aps til at blive årets læreplads, fortalte i præsentationsvideoen at elever hos VKData rykker sig fagligt og får samtidig forståelse for hvordan forretningen fungerer. Skolepraktik giver ikke nær så meget som det vi som elever oplever hos VKData fortalte vedkommende videre.  

Hos VKData har de også en mentorordning, som gør at der ikke bliver stillet større krav end hvad eleverne kan håndtere men at de alligevel får så meget at de videreudvikler sig. 

Endelig var der også Damhus v / Jens Kristiansen. Det er et økologisk landbrug lige ud for Abild, hvor eleverne får lov til at tage ansvar. Eleven som havde indstillet sin arbejdsplads fortalte i præsentationsvideoen, at han havde ansvaret for en bestemt del af bedriften og når hans arbejdsgiver ikke var til stede, så havde han også fået lov til at få endnu mere ansvar for bedriften. 

Ligeledes så blev han taget med på råd når der skulle besluttes noget i bedriften og det synes han at det var meget værdifuldt som elev at opleve at blive inddraget på denne måde. 

Tønder Kommunes arbejdsmarkedsudvalg havde fået ansvaret for finde vi nderen blandt de nominerede som skulle kårets som årets elev/læreplads 2023. Valget faldt på landbruget Damhus.

 

 

Årets elev/lærling 2023: Oliver Møller Schmidt

Årets elev-, læreplads 2023: Damhus v. Jens Kristiansen

Tønder Kommune er glade for den støtte og opbakning, der var til arrangementet, blandt andet fra centrale lokale aktører som Tønder Erhvervsråd, Håndværkerforeningen og Handelsstandsforeningen. Det blev værdsat, og hvis flere aktører har lyst til at melde sig på banen, skal de ikke holde sig tilbage, fortæller de videre i den udsendte pressemeddelelse.

"Fest for Fremtidens Faglærte" er skabt i et samarbejde med lokale uddannelsesinstitutioner og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) for at fejre og hædre unge og voksne, der vælger en erhvervsuddannelse.

Programmet bød på: 

Åbningstale ved Borgmester Jørgen Popp Petersen I sin tale fremhævede borgmester Jørgen Popp Petersen betydningen af de faglærtes kompetencer og deres uvurderlige evne til at forstå og kommunikere med andre mennesker:
”I kan forstå følelser og skabe relationer. Det kan AI ikke. Så hold fast i de menneskelige kundskaber og vær nysgerrige på de nye teknologier”, lød det blandet andet fra Jørgen Popp Petersen.

Tale ved Formand for Erhvervsrådet, Bo Kjellkvist

Tale ved Lærling/elev - Mads Vestergaard, i lære hos Kircheiner Han påpegede i sin tale, at man som faglært møder man virkeligheden med det samme. Det gør man ikke når man sidder inde på universitetet for at studere. Mads Vestergaard taler af egne erfaringer, da han først var studerende på Københavns Universitet og har siddet i et mediefirma inden han valgte at tage tilbage til Tønder. Han er opvokset i Tønder, og arbejder nu som lærling på 2. år hos Kircheiner. 

Mads Vestergaard fortalte også i sin tale til de fremmødte, at som lærlin er man med til at skabe værdi med det samme til den virksomhed man er ansat i. Samtidig så er man på lærlingeløn der er noget højere end en SU. 

Lærlingen advarede om at mester hos den enkelte virksomhed også skal tage lærlingen alvorlig så man får gode faguddannede arbejdskraft. Han havde oplevede at nogle lærlinge han kender blot fik lov til at gå og lave nærmest intetsigende arbejde der ikke faguddannede dem.

Årets lære-, elevplads blev uddelt af formand for arbejdsmarkedsudvalget, Bo Jessen

De nominerede var:

Plejecenter Toftegården
VKData Aps
Damhus

Årets lærling/elev pris gik til Oliver Møller Schmidt. Tale og prisuddelingen ved Birgitte K. Boysen fra Kjærgaard Landbrugsskole

Underholdning ved Mentalist Karsten Sørensen 

Afslutning ved direktør, Grethe Høyrup Nielsen

 

 

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT