Køer trak mange folk

Køer trak mange folk

Så var det igen blevet 2. søndag i april og de økologiske køer skulle igen på græs. 

Rundt om i Danmark var der flere landbrug som åbnede dørerne og bød folk velkommen til at se hvordan det går når køerne bliver lukket ud

Rundt om i regionen var der dog færre økologiske landbrug i år der åbnede dørerne for gæsterne. I Tønder har der tidligere været mindst et landbrug hvert år som har haft åbnet dørerne men det var der ikke i år.

Derfor måtte folk fra Tønder kommune kører til Nr Hostrup ved Rødekro, hvis de skulle se køerne blive lukket ud på græs.

 

 

Landbruget er på 245 ha jord, og forpagter yderligere godt 100 ha jord, forklarer Bo, der ejer gården til AabenraaNYT. "På gården er der 225 årskøer samt diverse kalve derudover. Da vi er et økologisk landbrug så skal vi have en hel del græs at fodre vores køer med så de 245 ha er lige hvad vi skal have og gerne mere." forklarer han videre. 

Pr 1. januar 24 har landmanden også erhvervet 14 ha jord lige overfor gården og dermed har han direkte adgang til noget jord der ligger yderligere væk fra gården. Hans jord ligger spredt rundt om Nr Hostrup, hvorfor han også skal kikke på hvor langt er der for køerne at skulle gå ud for at græsse hver dag. 

 

 

De 14 ha jord var sat i budrunde af det dødsbo, som havde jorden, og landmanden havde igennem flere år håbet at han en dag kunne få fat i den jord. Det lykkedes så ved budrunden.

"Det mest ideelle for os ville være hvis vi havde de 250 ha jord lige rundt om vores gård, men sådan er det nu ikke". 

Der havde været tralvt på gården med at få sat skilte op så gæsterne kunne se hvad der var af forskellige slags køer, om det var unge, teenagere eller køer der lige var sat i ro indtil de skulle kvælve. 

 

 

Træk 2500 gæster

På forhånd var det lavet så 2.000 gæster kunne besøge gården i Nr Hostrup, og alle billetter var udsolgt. Alligevel var der ca 2.500 gæster som mødte op på dagen, det vurderer en ansat på gården, da vi spørger ham om hvor mange gæster der er kommet. "Det er ligesom sidste år, hvor vi også havde omkring 2.500 gæster" fortæller han videre til AabenraaNYT

De mange gæster som kom fra nær og fjernt, glædede sig til at skulle se det særpræget syn det er at se de glade køer danse når de bliver lukket ud fra stalden. 

 

 

Der var gæster lige fra dem, som er vant til at se køer, til dem der bor i byerne og som aldrig har haft set en kø før. Derfor var det også meget forskellige slags tøj og fodbeklædning som blev præsenteret denne dag 

Gæster kom så langt væk som fra Vejle, hvor de var kørt til Nr Hostrup for at kikke på køerne. "Bagefter tager vi en tur over grænsen til Süderlygum" fortalte fruen videre, mens manden stod klar med kameraet for at tage fotos. De var kommet ud ved indhegningen i god tid så de fik en god placering når køerne blev lukket ud. 

 

 

Fra kl 10 var der åben landbrug, hvor gæsterne kunne komme og se køerne, smage på mejeriprodukter og se nogle af landbrugets traktorer og redskaber. Desuden var der forskellige legeredskaber for børnene. 

Til dem der var sultne var der også sørget for at de kunne købe pølser med brød.

 

 

Glade køer stod og ventede

Inde i den store stald stod de ældre køer helt henne ved porten, hvor de skulle lukkes ud kl 12. De vidste godt hvad der skulle ske, når der kom stå mange gæster i stalden. 

Præcis kl 12 gik også porten op og de første køer kom dansende ud på græsmarken, hvor man kunne se at de nød igen at skulle have frisk græs som de selv kunne gå og spise 

 

 

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT