Musikeren og sangeren fra Ballum Kenny Peter

Musikeren og sangeren fra Ballum Kenny Peter
Du har måske hørt "vindiaesejl" og KarleKette, men ved du at det er den lokale musiker Kenny Peter, som nu til dagligt bor i Grækenland. 

Kenny Peter er lige nu tilbage i Højer og Ballum i denne uge. Sidste weekend og den kommende skal han underholde ved Art Jam i Højer. 
 
Flere gange om året er Kenny Peter tilbage i Marsken for at spille live. Han har blandt andet spille i Ballum og kirker, og som skrevet senest ved Art Jam i Højer.
 
TønderNYT har talt med Kenny Peter om sine sange og hvordan han kom igang med at spille og skrive.
 
TønderNYT:  Kan du fortælle os lidt om dig selv?
 
Kenny Peter: Mit navn er Kenny Peter, jeg voksede op i Ballum på den sønderjyske vestkyst. Som mine trofaste lyttere og facebookfølgere er klar over, så bor jeg nu om stunder på en græsk ø i det Ægeiske hav. Min kone er herfra, vores “knejt” er født på Skejby i Århus hvor vi boede indtil primo 2020. 
 
Derfra tog vi springet over til min hustrus drømmejob i Montréal og lige lukt ind i en Covid19 pandemi der satte alt på pause. Den pandemi bed os godt nok lidt bagi; bosat i Canada med en 2 årig dreng på armen var vi mere eller mindre indespærret i lejligheden, i Parc Extension nabolaget (pudsigt nok det gamle græske indvandrerkvarter).
 
Nok om den smøre, vi var jo alle omgivet af pandemien og fik vores eget forhold til den. 
 
TønderNYT:  Du har lavet flere album, kan du fortælle os noget om den første?
 
Kenny Peter: Mit første album, møjnpladen  , udkom i november 2020 og var finansieret ved ren og skær crowdfunding - dvs de 10.000,- der blev skrabet sammen til den udgivelse var betalt på forhånd af folk der synes projektet var en god idé. Herlig plade, sjove sange! Indspillet halvt om halvt i Århus og Mojntréal.
 
TønderNYT:  Det lyder spændende, men det var kun starten, for det næste album, gik du sammen med din gode ven Jo Kirkeby?
 
Kenny Peter: Den næste plade, Stræu , blev skabt i samarbejde med min gode ven og producer Jo Kirkeby fra Århus. Stræu er indspillet i Århus, Montréal og Grækenland. Hvor møjnpladen var en hjemmeproduktion fik Jo højnet lydvineauet til top professionel standard! Så hvis møjnpladen lydmæssigt var min udgave af Kim Larsens Værsgo’ fra 1973, så er Stræu ekvivalenten nok Forklædt som voksen rent lydmæssigt. 
 
 
 
 
TønderNYT: Du er så nu ved at komme med dit 3 album, kan du fortælle os mere om dette?
 
Kenny Peter: Ja mit 3 album er som en gang blandet bom, må jeg nok sige. Jeg må indrømme jeg er lidt skadet fra min barndom af og det er 100% mine forældres skyld. De kan i virkeligheden ikke selv gøre for det, vi er jo allesammen mere eller mindre et produkt af den tid vi vokser op i. 
 
Pga af mine forældre er jeg blevet udsat for mange forskellige ting, såsom Shu-bi-dua, Kielgasten pladen fra Kim Larsens hånd, John Mogensen og en god snært af ABBA sange + noget revy. 
 
De kan jo ikke gøre for det, sådan var det jo bare dengang. 
 
Det har så forårsaget at jeg i dag bruger enormt meget tid på mine tekster, faktisk fødes teksterne oftest før musikken, i mit tilfælde. 
 
Men jeg tager den meget lange vej, for mine tekster er nedfældet og sunget på marsk-sønderjysk og det er måske ikke lige spiseligt for alle folk… sågar ikke engang altid sønderjyder! 
 
Problemet med dialektmusikken er at man må holde tungen mere end lige i munden, hvis man skal kunne følge med. Så hvad handler de nye syng om?! Jeg vil jo ikke afsløre for meget sort på hvidt. I kan i hvert fald forvente en plade med kæmpe forkærlighed for lyrik og musik. 
 
Genremæssigt kommer vi omkring lidt rockabilly, lidt swing og happy-jazz, men også den gode gamle danske sangskriver tradition som “dikteret” af førnævnte fyrtårne: Kim Larsen, John Mogensen og ikke mindst Shu-bi-dua - på marsk-sønderjysk. 
 
Der er sågar en “synnejysk vuggevis’” som er 5 vers uden omkvæd, dvs en sang der fører sig frem i samme flade sko som de gamle revyviser og folkesange, rent strukturmæssigt. 
 
Jeg synger om en politisk korrekt herre, der bare gerne vil ud at danse med andre politisk korrekte mennesker, men han kan ikke komme til at danse med dem, da de allesammen er bange for at træde hinanden over tæerne. 
 
Grøn omstilling og “branding” er vældig populært, så hvorfor ikke kalde sort sol for grøn stær og hvorfor hedder Karle Kedde mon søjde Kristian nu? Jo, mit tekstunivers er som sagt lidt for-sjov krøllet og folk fanger ikke altid alle nuancer… men så igen, gør vi nu også det på Kong-Fidde-dansk? 
 
 
 
 
Mojn:
Musik er blevet baggrundsatmosfære, den er let tilgængelig og der har aldrig været mere af den end nu. Jeg ønsker ikke at blive hørt af Gud og hver mand, men jeg har lidt på fornemmelse min musik kommer frem til de helt rigtige mennesker på de helt rigtige tidspunkter. Jeg kæmper ikke for at den bliver hørt, jeg er kun at finde på facebook, men hold da op hvor jeg sætter kæmpe pris på jer der lytter med! (I ved hvem i er). 
 
TønderNYT: Så hvornår kommer den næste plade nu hvor du har talt så meget om den?
 
Kenny Peter: Måske til sommer, men allersenest november! Følg eventuelt med på facebook da jeg ikke gør stor stads ud af det hele. facebook.com/KennySynnejysk 
 
Hvis man ønsker at høre mere giver jeg to koncerter under ART JAM festivalen i Højer her i juni. 
 
Nogle udgivede sange der dukker op på næste album:
 
 
Alle sange forefindes naturligvis også på Youtube. 
 
TønderNYT: Så hvornår kommer den næste plade nu hvor du har talt så meget om den?
Kenny Peter: Måske til sommer, men allersenest november! Følg eventuelt med på facebook da jeg ikke gør stor stads ud af det hele. facebook.com/KennySynnejysk 
Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT