Vil have flexboliger på Rømø gjort til fast beboelse

Vil have flexboliger på Rømø gjort til fast beboelse

Gennem de sidste to år har Tønder Kommune haft en høring kørende uden tidsfrist

Klima-, Vækst- og Udviklingsudvalget besluttede på deres møde den 9. februar 2022 at iværksætte en offentlig høring indførelse af bopælspligt i Tønder Kommune.

Det drejer sig om områder i Havneby og Kongsmark på Rømø samt om områder i Møgeltønder og den indre del af Tønder bykerne.

På Rømø er der et stigende pres for at få en bolig. Efter det TønderNYT har fået oplyst, er der på det møde som blev afholdt tidligere på måneden i Havneby blevet oplyst at Tønder Boligforening, har 58 stående på venteliste til en lejebolig på Rømø. 

Udover dette så er et stigende pres på at få gjort boliger væk fra at være fritidshuse til igen at blive for fastboende. 

Nu har Allan Svendsen, Dansk Folkeparti taget inspiration i den høring som KVU har haft lagt ud i høring i 2022 til at fremsætte et initiativretsforslag til næste kommunalbestyrelsesmøde på tordag den 30. maj 

Her har Allan Svendsen, Dansk Folkeparti fremsendt denne tekst:

I Havneby er boligområdet nord for Vestergade under stort pres fra boliger, der anvendes som fritidshuse. Dette udvander områdets karakter som parcelhuskvarter, og virker hindrende for naboskabet og foreningslivet i byen.

Kongsmark er ligeledes under pres, hvor byens boliger i stigende grad ligeledes anvendt som ferieboliger, hvor blandt andet et antal af områdets forhenværende erhvervsbygninger er blevet omdannet til store ferieboliger for +20 gæster.

Disse faktiske forhold er ikke nogle jeg selv har fundet på, men de stammer derimod fra Tønder kommune selv.

Disse oplysninger har jeg fundet på Tønder kommunes hjemmeside, under igangværende høringer, og er udarbejdet tilbage i slutningen af 2021.

Denne sag er selvfølgelig også påvirket af det, som vi er vidende til i den såkaldte ”Kongsmark sag”.

Kongsmark sagen vil sikkert beskæftige os i lang tid endnu, desværre.

Derfor synes jeg, at vi med denne sag kan sikre, vi ikke igen kommer til at stå i en så ubehagelig situation, hvor ingen af os får noget at vide, før uheldet er sket.

Samtidig kan vi på denne måde gøre Kongsmark og boligområdet nord for Vestergade i Havneby attraktiv for bosætning, hvorfor jeg foreslår, at de to områder bliver omfattet af bopælspligt uden mulighed for flexbolig

Dermed minimeres ”skiftende naboer” i form at feriegæster, så der dannes grobund for gode naboskaber og foreningsliv.

Der lægges derfor op til, at boligområderne omfattet af lokalplan nr. 212, 214, 227 og BPV 3 omfattes af bopælspligt, således at der ikke meddeles nye flexboligtilladelser.

Endvidere lægges der op til, at boliger beliggende indenfor byzone i Kongsmark tillige omfattes af bopælspligt, således at der ikke meddeles nye flexboligtilladelser.

For begge områder skal gælde, at boliger, som lovligt har været anvendt som fritidsbolig i mere end 5 år betragtes som fortsat lovlige og kan således meddeles flexboligtilladelse til ejendommen.

Boliger, som derimod inden for de seneste 5 år er taget i brug som fritidsbolig kan meddeles en personlig flexboligtilladelse, som bortfalder ved ejerskifte."

Mange huse allerede som flexbolier i Havneby og Kongsmark

I facebookgruppen "Rømø for alle om alting" skriver Mary-Anna Wraae Grundt i en kommentar til Allan Svendsens forslag "Det er desværre alt alt for sent med den ordning, men selvfølgelig er det altid bedre sent end aldrig. 

I Kongsmark (by) er der allerede > 48 helårshuse der har været anvendt som feriehus i over 5 år. I Havneby er > 45 helårshuse der har været feriebolig i mere end 5 år.
 
Går forslaget igennem, så sørg for at helårshuse der ikke er registreret som flexbolig også bliver lejet ud til fastboende, nogle lejes i dag ud som feriehus uden tilladelse. Som minimum stoppes den negative udviklingen da trods alt.
 
Glæde mig til at det bliver gennemført og at man kan se Kongsmark ER en by, med byzone og 50 km skilt.
Eventuelt et fodgængerfelt mellem butikscenter og byen øst-vest. Dette vil også gavne turisterne 
 
 
Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT