Kultur- og Fritidsudvalget og FritidsForum hyldede traditionen tro foreningslivet.

Kultur- og Fritidsudvalget og FritidsForum hyldede traditionen tro foreningslivet.

Kultur- og Fritidsudvalget og FritidsForum havde tirsdag aften i Ballum Multihus samlet næsten 200 fra foreningslivet. HEr blev unge hædret der for deres mesterskab og det store frivillige engegement hos de voksne.

Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget Rene Andersen, Tønderlisten fortalte at det glædede ham at der hvert år er mulighed for at hædre unge og ledere. 

En del unge under 18 år, som havde vundet forskellige mesterskaber var dog forhindret i at modtage disse, da de var med deres skoler på lejrtur. 

Hos de voksne var der en del som blev meget overrasket over at de var indstillet til at blive hædret for deres indsats i deres forening. 

En af disse var Anna Hermann Tryk fra Toftlund, som troede at hun skulle hjælpe med at køre en til foreningsaftenen, så det kom som en stor overraskelse for hende, da hendes navn blev læst op.

Maximus Møller Sparta - Skydeafdeling

Maximus blev sønderjysk mester i skydning på 15 meter riffel.

Maximus er en fantastisk skytte, og det er andet år, han skyder hos Sparta.  Maximus træner flittigt og rammer meget sjældent forbi plet på skiven.

Dagmar Sørensen Sparta - Skydeafdeling

Dagmar blev vinder af BK 3 til sønderjysk mesterskab på 15 m luftriffel. Dagmar er en af Spartas nye skyttere, som startede i forbindelse med årets ”Skole DM i skydning”. Da foreningen fik et afbud i sidste øjeblik, fik Dagmar chancen for at deltage, hvilket hun udnyttede ved at skyde 399 ud af 400 point og vinde denne klasse.

 

 

Dagmar Sørensen Sparta - Skydeafdeling

Dagmar blev vinder af BK 4 for riffelskydning.

Dagmar var ikke den bedste i de første runder, men hun har virkelig udviklet sig til en rigtig god skytte, som skyder utrolig konstant. Dagmar er helt klar én, som foreningen håber at kunne glæde sig over i mange år. Hendes bedrifter har også gjort, at hendes mor er startet på skydningens kunst med stor succes.

Emma Keller Dagmar Sørensen Silje Eichner &Thomas Vejrup Sparta - Skydeafdeling

Emma, Dagmar, Silje og Thomas blev Sønderjysk mester i Skole DM i skydning. De fire unge fra Skærbæk Realskoles 5. klasse vandt en suveræn sejr. De opnåede også en 3. plads til DM - så en virkelig flot præstation.

Tobias Kristensen Maximus Møller Line Skovgaard & Calle Gjelstrup Sparta - Skydeafdeling

Tobias, Maximus, Line og Calle vandt det sønderjyske mesterskab for børnehold – Riffel caliber 22 på 15 meter. Holdet vandt suverænt den sønderjyske turnering. Desuden blev det til en flot 6. plads til DM. Holdet var også bedst på Luft i Sønderjylland, men der blev desværre ikke
afholdt et mesterskabsstævne, og holdet kvalificerede sig via de indledende runder til DM, hvor det her blev til en flot 4. plads.
Maximus og Calle vil også være børneskyttere til næste sæson, hvorimod Tobias og Line bliver juniorskyttere.

Rasmus Hansen Ballum Idrætsforening –Atletik

Rasmus vandt guld i kuglestød og boldkast for drenge 11 år

Efraim Christensen Efraim vandt guld i 60 meter hæk, 60 meter løb og længdespring for drenge 10 år.

Josefine Hansen Josefine vandt guld i spydkast, kuglestød for piger 12 år.
Alice Nielsen Alice vandt guld i boldkast for piger 6-7 år, selvom hun kun var 4 år.
Karen Knudsen  Karen vandt guld i kuglestød for piger 11 år.
Trænere: Rita Brodersen, Liane Filtenborg Hessler og Freya Filtenborg Hessler

Jysk Mesterskab under 18 år

Nicolai Ternstrøm Hyldtoft Tønder Amatør Cykel Ring

Nicolai er 10 år gammel og vandt mesterskabet i landevejscykling i klassen U11. Nicolai har kørt konkurrence cykling siden han var 9år gammel. Philip Ternstrøm Hyldtoft Tønder Amatør Cykel Ring Philip er 13 år gammel og vandt mesterskabet i landevejscykling i klassen
U15. Philip har kørt konkurrence cykling siden han var 9 år gammel.

Danmarksmesterskab under 18 år

Maximus Møller Sparta - Skydeafdeling

Maximus blev dansk mester i skydning med luftriffel på 15 m. I årets stævner har han skudt 1799 ud af 1800 point. Maximus er en fantastisk skytte, og det er andet år, han skyder hos Sparta. Maximus træner flittigt og rammer meget sjældent forbi plet på skiven. Maximus er en utrolig rolig og omgængelig fyr. Han har stor opbakning hjemmefra, som gør at der bare trænes alle træningsaftener. Maximus vandt også det sønderjyske mesterskab, hårdt presset af to klubkammerater. Sparta er utrolig stolte af alle deres skyttere.


Philip Ternstrøm Hyldtoft Tønder Amatør Cykel Ring

Philip blev dansk mester i cykelcross i klassen U15. Han vandt også jysk/fynsk mesterskabet i samme klasse. Philip dyrker landevejscykling
forår og sommer og kører cykelcross efterår og vinter. 

Mille Cecilie Lund Nissen Ellum BMX under Ellum Ungdoms- og Idrætsforening

Mille blev dansk mester i BMX i klassen piger 10 år. Det er 4. gang Mille har vundet DM i sin årgang. Det viser, at hun ved hvad hun vil, og at hun kæmper til hun er helt over målstrengen hver gang. Mille kommer gerne med godt humør, men er nu ikke vild med at træne,
når det er koldt og vådt. Noget der kan gøre Mille sur er, hvis hun taber et heat. Mille har allerede sat sig nye mål, da hun vil deltage i VM 2025, som bliver afholdt i Danmark. Klubben følger spændt Milles videre udvikling. Klubbens trænere er Jakob B. Mikkelsen, Claus Lebæk og Vicky Landy.

Danmarksmesterskab over 18 år

Ole Petersen Team Jørgen Hansen Biler/OP Motorsport

Ole vandt Danmarksmesterskabet for 3. gang, selvom han havde et stort uheld på Ring Djursland, hvor racerbilen blev total skadet. Oles team, som består af frivillige, brugte sommerferien på at lave en ny bil, især chefmekaniker Brian Wede brugte mange timer og hårdt arbejde. Ole blev i 2023 nomineret som årets kører, han fik desværre ikke stemmer nok til at vinde, men at blive nomineret som Danmarks bedste kører er jo en stor ære i sig selv.

 

 

Ungdomspriser

Lærke Skov Holm og Tobias Hansen Løgum Idrætsforening Håndbold

Lærke og Tobias er ungdomstrænere for Løgum IF Håndbold. Lærke træner U9 mix og Tobias træner U13 drenge. Lærke og Tobias har været trænere i et par år og gør en kæmpe indsats for de unge spillere. De er altid klar med programmer til træningerne, og Løgum IF er meget
stolte af at have de unge trænere. Lærke og Tobias springer også altid til, hvis foreningen har brug for hjælp til diverse arrangementer.
Løgum IF vil med denne ungdomspris gerne anerkende Lærke og Tobias’ store indsats i foreningen.

Laura Köpp Lauridsen, Signe Tranekjer, Simon Kühl, Emil Fobian og Engel Pietsch Tønder Badminton Klub

Laura, Signe og Engel står for Tønder Badmintons Klubs nybegynderhold, hvor de påtager sig den svære opgave at lære de yngste spillere at lære at spille badminton. Dette kræver stor planlægning af træningerne og stor tålmodighed af trænerteamet. Emil og Simon står for træningen af klubbens hold med "letøvede" spillere, hvor de med stor ihærdighed prøver at bibringe spillerne yderligere færdigheder inden for spillet. De forsøger også at højne spillernes interesse for deltagelse i turneringer og deltagelse på hold i holdturneringen. De unge trænere gør en kæmpe forskel for Tønder Badminton Klub. Uden deres indsats ville klubben ikke kunne have en ungdomsafdeling. Tønder Badminton Klub vil derfor gerne påskønne deres store indsats med denne ungdomspris.

 

 

Leder-, instruktør- og trænerpriser

Lasse Sørensen, Sebastian Thomsen og Brian Feddersen Løgum Idrætsforening - Håndbold

Lasse, Sebastian og Brian er nogle dygtige trænere, som man skal lede længe efter. De har styr på håndbolddrengene og giver dem en fantastisk træning gang på gang. Lasse og Sebastian er trænere for U17 drengene, og det kræver sin mand at have styr på dem, men drengene har respekt for dem og lærer rigtig meget. Brian træner U15 drengene og er altid klar på sjov med drengene. Drengene har respekt for ham og han lytter til dem. Lasse, Sebastian og Brian er virkelig nogle gode trænere, og Løgum IF værdsætter deres store engagement.

Kim Nissen Løgum Idrætsforening - Fodbold

Kim har været aktiv i Løgum IF Fodbold i mange år. Kim er træner, hvor han starter med de helt små og ved sin store flid og energiske tilgang til tingene, har det også båret frugt med medaljer og pokaler samt mange dygtige spillere. Som person er Kim stille og rolig, og spillerne viser også stor respekt for ham. Kim er altid hjælpsom. Han træder til, når der mangler dommere, eller når foreningen mangler en håndværker.
Kim fungerer også som bestyrelsens højre hånd, og han fortjener i den grad et ekstra skulderklap for sin store indsats i Løgum IF.

Helle Brink Klosterspejderne

Helle er en ildsjæl af rang. Hun startede spejderkarrieren for over 20 år siden som Micro spejder hos Klosterspejderne. Helle er én, som man kan stole på, og laver man en aftale med hende, kan man være sikker på, at den bliver udført til punkt og prikke. Helle brænder for spejderarbejdet. Hun er nu selv Micro leder og har været det i mange år. Her giver hun børnene nogle gode og sunde værdier med på deres videre færd i livet. Helle er yderst vellidt blandt spejderne, forældre og ledere. Hun kommer altid til møderne, da det er noget, hun vægter højt. Helle er en leder med stort L, og hun fortjener i den grad anerkendelse for sit store engagement igennem mange år hos Klosterspejderne. Som Klosterspejderne skriver i indstillingen: Helle hun gi’r aldrig op spejder er med sjæl og krop og vi er så glade for, hun har vær’t i mange år. Vær beredt vort motto er, det for Helle ej er svær’ Et TILLYKKE vil vi sige, en fantastisk spejder pige.

 

 

Manfred Lehmann Skærbæk Spejderne

Manfred, også kaldet Manse, har været med i spejder regi i mange år. Skærbæk Spejderne har haft glæde af Manfred siden 2013, hvor han fungerer som spejder-leder for micro/mini grenen. Manfred er virkelig god til at fortælle, at spejderne eksisterer og inviterer hellere end gerne børn til at komme og prøve kræfter med spejderlivet. Manfred er også med på divisionsturnering, sommerlejr osv. Ofte lokker han også
sin kone Jette til at give en hånd med ved spejderne. Manfred skal ind imellem have at vide "nu skal du slappe lidt af" - spejderne skal jo have glæde af ham i mange år endnu. Manfred har svært ved at sige nej, han vil gerne det hele. Når man spørger om hjælp, er man altid sikker på at få et ja, medmindre Manfred er med gåklubben eller har lavet andre aftaler. Med de kræfter som Manfred lægger i det frivillige arbejde, fortjener han helt sikkert at blive anerkendt for sin vedvarende indsats hos Skærbæk Spejderne.

Jørn Johnsen Skærbæk Badmintonklub

Jørn Johnsen har i mange år været træner for børn i Skærbæk Badmintonklub. Han er en glad, stabil og teknisk dygtig træner. Hver mandag møder Jørn troligt op til 2 timers frivillig træning af en stor flok forventningsfulde børn. Jørn har dermed formået at videregive glæden ved at spille badminton til rigtig mange børn gennem mange år, og som de forhåbentlig vil videreføre ind i deres voksen motionsliv. Jørn er med sin rolige og venlige sjæl meget vellidt blandt børnene og de øvrige trænere. Trods Jørns modne alder har han med stor energi også formået at opstarte pickleball i Skærbæk Badmintonklub. Denne gang er målgruppen seniorerne. Der er stor fremmøde hver uge, og der bliver grinet og spillet til alles velvære. Jørn har selv spillet badminton og turnering siden sine unge år og er selv stadig aktiv spiller inden for badminton, pickleball og padel. Jørn er en stor ildsjæl, som yder en prisværdig indsats i Skærbæk Badmintonklub, og han fortjener i den grad denne anerkendelse.

 

 

Anna Hamann Tryk og Morten Jochimsen Toftlund Idrætsforening

Anna og Morten yder begge en uvurderlig indsats i både Håndbold- og Fodboldafdelingen i Toftlund Idrætsforening. Anna har i flere år været aktiv i Fodboldafdelingen. Hun er træner for de yngste spillere og sidder i fodboldudvalget, hvor hun træder til, hvor der er brug for det.
Anna har desuden ansvaret for Seniorafdelingen og hun er primus motor bag Toftlund Cup, der hvert år samler 150 hold med mere end 1000 spillere. Anna planlægger, gør klar, sørger for sponsorer og præmier og er klar i hallerne, så stævnet afvikles professionelt. De senere år har Anna også fundet tid til at være aktiv i Håndboldafdelingen, hvor hun, ud over selv at spille på Senior Dameholdet, også er træner for et børnehold og hver uge planlægger hun sjov og udviklende træning for mere end 25 spillere. Uanset om det er håndbold eller fodbold, går Anna fuldt og helt ind i opgaven. Hun sørger for, at alle er med og føler sig som en del af holdet. Hun deltager i stævner med holdene og har fokus på, at alle spillere både har det sjovt og udvikler sig. Ud over de faste opgaver som træner og udvalgsmedlem, kan man altid regne med
en ekstra hjælpende hånd fra Anna, når noget skal løses. Hun er en ildsjæl som få og én af dem, som en forening bare ikke kan undvære.

Morten har i mange år været aktiv håndboldspiller, men er nu trukket i trænertøjet, hvor han træner Senior Herrerne i håndbold. Holdet er i udvikling, og der kommer flere og flere spillere til. Morten har også i mange år været aktiv i Fodboldafdelingen. Han er en del af Fodboldudvalget, hvor han med sin åbne tilgang til alt løser opgaver på kryds og  tværs. Derudover er han materialeansvarlig på alt udstyr, så foreningens trænere ved, at der altid er, hvad de skal bruge, så de kan koncentrere sig om at træne. Morten er primus motor for planlægning og afvikling af den årlige Fodboldskole – en uge med fodbold, leg, hygge og fællesskab. Desuden er Morten også ansvarlig for drift af foreningens padelbane. Ud over dette er Morten også en del af bestyrelsen i Toftlund Sport og Fritidscenter og dermed det gode bindeled mellem begge afdelinger og de rammer, som foreningen bruger i deres dagligdag. Morten er super dedikeret og hjælper altid med at se muligheder og finde løsninger. Det sætter begge afdelinger ualmindelig stor pris på. Anna og Morten fortjener begge et ekstra skulderklap for deres store engagement i Toftlund Idrætsforening.

Foreningsindsatspriser

Ejnar Mølgaard Amatørteaterforeningen Stjernen

Ejnar har i mange år været fast lydmand på forestillingerne i Amatørteaterforeningen Stjernen. Han står til rådighed med sin enorme erfaring,
grundighed og tålmodighed. Stjernen kan altid regne med Ejnar. Han er altid klar og meget interesseret, og han kommer gerne til øve aftenerne for at være med i hele processen. Ejnar er altid klar til at dele ud af sin store erfaring inden for området, når der er nye, som gerne vil lære noget om lyd. Stjernen vil gerne takke Ejnar, for den enorm store frivillige indsats, som han har ydet gennem mange år.

Rita Davidsen Bredebro Idrætsforening

Rita startede i Bredebro Idrætsforening i begyndelsen af halvfjerdserne med at spille håndbold og fodbold med indstillingen ”Alt hvad man kunne nå”, og den indstilling har hun holdt ved, med en næsten uafbrudt indsats til gavn for Bredebro IF. Sidst i halvfjerdserne var Rita sekretær i hovedbestyrelsen og kom i håndbold-bestyrelsen, hvor hun også var formand ét år. I midten af firserne var hun også medlem i Støtteklubbens bestyrelse. Rita har været fodboldtræner for diverse ungdomshold i halvfemserne og sideløbende medlem af bestyrelsen i DGI fodbold. Rita er stadigvæk træner sammen med Peter Petersen for et seniordamehold – det har stået på i 10 år. I 2011 blev Rita kasserer/bogholder i samarbejde med Jørgen Johnsen i Bredebro IF. Det arbejde blev udført til punkt og prikke. De enkelte afdelinger havde gennem hendes kvartalsregnskaber hele tiden et godt overblik over deres økonomi. Rita stoppede ved sidste generalforsamling efter veludført gerning. Bredebro IF vil gerne takke Rita for den store og uvurderlige indsats i de mange år med ordene ”Det er let at være formand, når man i sin bestyrelse har medlemmer af den kaliber”.

Anne-Louise Sørensen Hørlück Branderup Ungdoms-ogIdrætsforening

Anne-Louise har i rigtig mange år været en kæmpe ildsjæl i Branderup Ungdoms- og Idrætsforeningens gymnastikafdeling. Anne-Louise har været med til at finde unge hjælpere og trænere til de forskellige gymnastikhold. Hun har også selv været træner for springholdet, hvor hun lavede spændende og varieret træning for gymnasterne. Anne-Louise sørgede også for at søge om økonomisk støtte ved Broen, så børn
også havde mulighed for at deltage på et gymnastikhold, selvom familien var økonomisk udfordret. Anne-Louise har været en stor drivkraft i forbindelse med foreningenslokalopvisning, som er en kæmpe succes med et voksende besøgstal år efter år. Sammen med en arbejdsgruppe har hun fundet frivillige til entré, kiosk, kaffebord mv. I den sidste årrække har Anne-Louise også været aktiv i bestyrelsen for Branderup
Ungdoms- og Idrætsforening, hvor hun har fungeret som bindeled mellem bestyrelsen og gymnastikafdelingen og også taget aktiv del i de andre aktiviteter i bestyrelsesarbejdet. Anne-Louise fortjener en stor tak og anerkendelse for den frivillige indsats, som hun har ydet i Branderup Ungdoms- og Idrætsforening.

Arne Mussmann Agerskov Ungdomsforening

Arne har i 2024 50 års jubilæum som frivillig i Agerskov Ungdomsforening på trods af, at han kun bliver 60 år. Arne startede således som 10 årig bag kridtmaskinen, som han næsten ikke kunne kigge over. Han har trofast kridtet baner op for ungdomsforeningen mange gange om ugen i de sidste 50 år. Arne er altid klar med en bane, hvis han bare har et kampprogram - så fejler detaldrig! Agerskov Ungdomsforening vil gerne sige Arne en kæmpe tak for den store indsats, han har gjort igennem rigtig mange år.

Henrik Beck Clausen Frifelt Sportsforening

Henrik har med sine 52 år været en del af Frifelt Sportsforening næsten hele sit liv enten som aktiv fodboldspiller, fodboldtræner eller som frivillig. Fodbold har altid været en del af livet for Henrik. Han har været fodboldtræner i ca. 10 år. Først i Frifelt og senere i Skærbæk, da Frifelt indgik samarbejde med Brøns, Rejsby og Skærbæk (Team Vest), hvor han tog børnene med fra Frifelt. Henrik har dog aldrig lagt den aktive fodboldkarriere på hylden. Den dag i dag spiller han indendørs fodbold i Vodder Idrætscenter med stor succes. Her i vinterhalvåret
har der været 33 spillere i alle aldre. Henrik har været med i bestyrelsen for Vodder Idrætscenter fra den blev bygget i år 2000 og sidder nu med i fællesbestyrelsen for Frifelt Sportsforening og Vodder Idrætscenter. Som bestyrelsesmedlem gør Henrik et kæmpe arbejde og byder ind, hvor han kan hjælpe. Henrik lægger ikke skjul på, at han har det bedst med at yde praktisk hjælp, som bestemt også er guld værd. Hvis der er noget med enten vand, varme, opvasker eller mindre reparationer, så stiller han op. Henrik er rar at sidde i bestyrelsen med, er altid loyal og har en anerkendende tilgang over for alle, og det er en god egenskab af være i besiddelse af. Henrik var med til at finde frivillige til byggeriet af Vodder Idrætscenter i år 2000 og var med igen ved renovering og tilbygningen i 2023, hvor han havde ansvaret for at finde frivillige håndværkere og var tovholder og kontaktperson for bygherre. Henrik har ydet et kæmpe stort arbejde, som man slet ikke kan takke ham nok for. Henrik har også siden år 2000 været tovholder for et ad hoc-udvalg til Frifelt Sportsforeningens store julefrokost. Her styrer han alle de frivillige på en festlig måde, så de føler sig velkommen og værdsat, og han er god til at give dem et skulderklap for deres indsats. Udover alt det kan man også finde Henrik rundt om i sognet. Når Lokalrådet skal hænge julestjerner op i Frifelt og Gånsager, når de afholder deres månedlige loppemarked, til Sportsforeningens sommerfest – Henrik er altid parat og hjælpsom. Henrik kan man altid regne med, han er vellidt, festlig og spreder hygge over alt. Han er en ægte foreningsmand, som i den grad fortjener at modtage denne hæder for sin uvurderlige frivillige indsats.

Susanne Skov Holm Løgum Idrætsforening Håndbold

Susanne er som bestyrelsesmedlem en dygtig og vellidt person, som brænder for at give alle, der har lyst til at spille håndbold, muligheden for at spille i Løgum IF. Susanne yder en kæmpe indsats i klubben - planlægger og igangsætter initiativer, som de andre i bestyrelsen sætter stor pris på og bakker op om. Susanne er desværre ramt fysisk på grund af en knæskade og er derfor ikke den mest ”udfarende”, men det forhindrer hende ikke i at være tovholder på foreningens store bankospil og den meget vigtige Tombola ved Kloster Mærken. Hun sidder blot hjemme og får skrevet skilte til ophæng, breve til erhvervsdrivende samt kontakt- og gevinstlister rene og klar til brug, så andre ved, hvem de skal tage kontakt til. Susanne er også træner hos de yngste Trille Trolle børn, og de ELSKER hende. Hjemmefra har hun planlagt træningen, og de andre trænere hopper rundt på gulvet med de små og deres forældre. Når der skal samles ind til gaver, sættes gang i en fest eller andet socialt i klubben, så er Susanne bare klar med både idéer og planlægning. Hun er super god til at se, hvad andre måtte have brug for, og hun er meget omsorgsfuld. Det er imponerende at se, hvad hun kan få arrangeret i løbet af ingen tid - gælder det en oprykningskamp på udebane for de lokale helte fra Højst, ja så får Susanne i løbet af kun 2 dage arrangeret og koordineret en bus fyldt med håndbold venner, og der var
naturligvis også sørget for forplejningen. Susanne har mange gode idéer og går gerne selv forrest for, at de skal lykkes, det motiverer andre i foreningen til også at yde en indsats – sammen kan man alt. Susanne fortjener en kæmpe tak samt stor ros og anerkendelse for den store
indsats hun yder i Løgum IF.

Image

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT