Plastikstorm #3: SMS-invitationerne fra Plastikstorm blev aldrig sendt

Plastikstorms facebook side, som blev lukket ned efter der var søgt aktindsigt hos Miljøstyrelsen

PLASTIKSTORM #3

SMS-invitationerne fra Plastikstorm blev aldrig sendt

Svaret på spørgsmålet om, hvorfor TønderNyt ikke har kunnet finde frem til de frivillige deltagere i Plastikstorm, ser nu ud til at være besvaret.

SMS-invitationerne til at komme og samle affald ind efter en storm blev aldrig udsendt.

Cirka 60 frivillige ventede forgæves …

I et Facebook-opslag fra den 21. januar 2024 forklarer Ronnie Hansen ellers, at netop SMS-servicen var det bærende element i Plastikstorm: "Konceptet var enkelt; når det stormede, blev der sendt en sms ud til sommerhusejere og lokale beboere om, at der var Plastikstorm. Man mødtes så på lokale opsamlingssteder – kroer, turistbureauer mv. – og fik udleveret plastikposer og handsker.

Det indsamlede kunne man efterlade i poser ved digerne, og ved afslutning på dagen blev det indsamlet på én gang og bortskaffet korrekt."

De manglende invitationer kan også være forklaringen på, hvorfor TønderNyt heller ikke har kunnet finde dokumentation for indkøbte plastikposer og handsker i afrapporteringen til Miljøstyrelsen, som Ronnie Hansen påstår er indkøbt til projektet.

Hvad skete der efter Miljøstyrelsen d. 6. november 2020 godkendte en forlængelse af projektperioden til 1. juli 2021, og afviklingen resten af tiden under særlige corona-venlige afviklingsformer?

På vej ud ad døren til DBU …

Den 27. november 2020 sender Ronnie Hansen en faktura fra Geelmuyden Kiese til sit eget ApS.

Beløbet lyder på 40.000 kr. eksklusiv moms for opstart af projekt, projektledelse, grafisk identitet, content og udgifter til SMS-service.

Datoen er blot tre dage før, Ronnie Hansen skifter fra Geelmuyden Kiese til stillingen som kommerciel chef hos DBU.

Først tre uger senere oprettes SMS-servicen. Den løber kun fra den 18. december 2020 og frem til den 31. marts 2021 og stopper dermed tre måneder før projektets udløb.

På fakturaen fra SureSMS, som var udstedt til foreningen Plastikstorm, står navnet på en tidligere ansat hos Geelmuyden Kiese.

Vi har fået bekræftet, at SMS-servicen blev oprettet umiddelbart efter bestillingen. Beløbet på de 497 kr. eks. moms. fra SureSMS står i skærende kontrast til de 40.000 kr. Ronnie Hansen fakturede sit eget firma fra Geelmuyden Kiese.

Vi har spurgt den tidligere medarbejder, om hun var privat involveret i foreningen Plastikstorm, hvortil hun har svaret, at hun hjalp til i meget begrænset omfang i opstarten af projekt Plastikstorm, herunder indhentede hun tilbud fra SMS-udbydere.

Hun har ikke ønsket at oplyse, hvornår hun indhentede tilbud, og om det er hende, der har bestilt SMS-servicen, og henviser i øvrigt til Geelmuyden Kiese, som har været totalt tavs i sagen.

Ingen SMS-service i projektets sidste 3 måneder

SureSMS kan oplyse, at der kun findes denne ene faktura på "STORM til 1272".

Så hvordan kan "udgifter til SMS-service" stå anført på en faktura dateret tre uger tidligere?

Vi ved også, at Facebook-siden, som er den eneste dokumentation i projektet, kun har været aktiv i en enkelt måned fra 3. januar 2021 – 3. februar 2021, hvor den havde seks opslag.

Profilbilledet på Facebook-siden med projektets logo blev oprettet den 23. april 2020. Så hvorfor satte man ikke allerede SMS-servicen i gang her? Og hvorfor kørte den kun i tre måneder?

Ronnie Hansen ønsker ikke at besvare TønderNyts spørgsmål og har meddelt, at han ser frem til Pressenævnets afgørelse.

Vil Miljøstyrelsen endelig reagere? Vi har tidligere stillet Miljøstyrelsen en lang række spørgsmål i sagen og bedt dem svare på, om de vil foretage en undersøgelse eller politianmelde Burson Cohn & Wolfe Sport ApS, nu Inglen ApS.

"Det er Miljøstyrelsens vurdering, at projektet levede op til de gældende krav på tidspunktet for uddelingen. Skulle der dukke oplysninger op, der skaber usikkerhed omkring denne vurdering, kan Miljøstyrelsen genåbne sagen," svarer funktionsleder Thomas Bangsgaard Vestergaard hos Miljøstyrelsen.

Til spørgsmålet om politianmeldelse svarer Miljøstyrelsen: "Generelt gælder det, at hvis borgere eller virksomheder har mistanke om svindel med offentlige midler, bør dette anmeldes til politiet, som er den ansvarlige myndighed for efterforskning af sådanne svindelsager."

Image

Banner artikler

Annonce

TønderNYT er etableret 22. november
2021, og er en del af LUBA-Media

Udover TønderNYT har vi vores
søstermedier HaderslevNYT og 
AabenraaNYT. Begge startet den 25. januar 2024

Redaktion: 
Søren Malchow, ansv. havende
Franck Madsen, Fotojournalist
Domenika Malchow, Ungdomsrep
Lene Hansen, freelancejournalist

Om TønderNYT, AabenraaNYT og HaderslevNYT