Nu er det slut med at holde sig i den historiske vadehavsby Højer. Lokale borgere og turister kan nu glæde sig over et nyt offentligt toilet, som netop er blevet indviet på Søndergade, fortæller Tønder Kommune i en udsendt pressemeddelelse.
Toiletbygningen ligger langs Marskstien, den 54 kilometer lange vandrerrute i Tøndermarsken, og det helt nye madpakkehus, hvor alle kan nyde et hvil. Bygningen, der oprindeligt blev opført i 1950 som et frysehus og vaskeri for medarbejderne på Højer Tæppefabrik, har fået nyt liv efter at have stået ubrugt hen i over 25 år. Renoveringen af bygningen er resultatet af et tæt samarbejde mellem Højer Byudvikling og Tønder Kommune.
Den oprindelige bygning, som gennem årene har tjent forskellige formål, blev her i sommeren 2024 gennemgribende renoveret indvendigt og udvendigt. Det tidligere dametoilet er nu omdannet til et fælles toilet, som både damer og herrer kan benytte. Tønder Kommune ejer bygningen og har finansieret renoveringen, mens frivillige fra Højer Byudvikling har stået for en del af det fysiske arbejde, som rensning af taget, udskiftning af mursten, omfugning og malerarbejde, alt sammen udført på frivillig basis og med højt humør.
"Bygningen har længe set træt ud, og der er et stort behov for et offentligt toilet i denne del af Højer," siger Jørn Petersen, der er formand for Højer Byudvikling. "Højer er blevet utrolig flot efter Tøndermarsk Initiativets store indsats, og der kommer mange besøgende til byen, både cykel- og vandrerturister. Ofte gør de holdt ved det nærliggende Madpakkehus og nu behøver de ikke gå byen rundt i jagten på et toilet, før de kan holde en pause."
Driften af det nye offentlige toilet vil blive finansieret gennem et samarbejde mellem Tønder Kommune og fem lokale foreninger: Højer Lokalråd, Højer Borgerforening, Højer Turistforening, Højer Erhvervsforening og Højer Byudvikling. Tønder Kommune vil betale et fast grundbeløb til den daglige rengøring, mens foreningerne dækker de resterende udgifter.
Åbningen af det offentlige toilet i Højer er et bevis på den stærke fællesskabsånd, der præger byen, og på vigtigheden af samarbejde mellem kommune og lokalsamfund for at skabe bæredygtige løsninger, der gavner både borgere og besøgende.