Lige inden at byggeriet af poolhuse og hotelhytter på Kongsmark gik i gang nåede Sven Nielsen tage et foto af en af de tudser som levede på stedet.
Sven Nielsen er personen, der står bag den klage, som han fik medhold i Miljø og Fødevareklageankenævnet, anfører i sin klage, at der var en sø inden for projektområdet, der var fyldt med fredede tudser, herunder grønbrogede skrubtudse og strandtudse, som også gemte sig i projektområdet og dets umiddelbare omgivelser. Sidstnævnte er meget sjælden og sat på EUs liste over truede dyrearter.
Sven Nielsen fortæller i en mail til TønderNYT, at han nåede at tage fotos af de total fredede tudser inden at bulldozerner gik igang med at klargøre jorden i Kongsmark. Her var der også en sø på grunden hvor husene nu er blevet bygget.
For at få søen væk måtte man sætte pumper op i medio september 2022, fortæller Sven Nielsen, der er nabo og talsmand for Kongsmarkerne i denne sag. Pumperne blev brugt til at tørlægge matrikel 17 i Kongsmark, og de måtte køre uafbrudt dag og nat i 4 måneder i træk for at en nødvendig grundvandsænkning kunne ske så det kunne opføres de huse og hotelboligere som nu er blevet bygget.
"Det er så sørgeligt og unfair for naturen i Kongsmark, hvor mennersker i generationer har kæmpet for at bevare grunden og balancen i naturen. Så unfair for de mennesker der bor omkring feriecentret. Mennesker der i 2021 ville kunne have fortalt, at grunden var uegnet til bebyggelse. Mennesker som i 2021 ville kunne have fortalt , at grunden var sikret ved fremtidsplanen “ Rømø 25 “ mod ødelæggelse, urbanisering og tivolisering." fortæller Svind Nielsen.
I ankenævnets afgørelse skriver de videre "Yderligere har klager anført, at projektområdet tidligere var en delvis brakmark, som lokalbefolkningen anvendte som rekreativt område, og hvor biavlerne stillede bistader op. Klager har også anført, at der var en sø inden for projektområdet, der var fyldt med tudser, herunder grønbrogede skrubtudse og strandtudse, som også gemte sig i projektområdet og dets umiddelbare omgivelser. Endelig har klager anført, at bygningerne er opført i et Natura 2000-område."
Milljø- og Fødevareklageankenævnet anfører at formålet med miljøvurderingsreglerne er at sikre, at der gennemføres en vurdering af virkningerne på miljøet som grundlag for beslutningen om at give eller afslå tilladelse til projekttyper, der kan påvirke miljøet væsentligt.
Det følger således af miljøvurderingslovens § 15, stk. 1, at projekter, der på grund af deres art, dimensioner eller placering kan forventes at få væsentlige indvirkninger på miljøet, ikke må påbegyndes, før myndigheden skriftligt har meddelt tilladelse til at påbegynde projektet efter en miljøvurdering af projektets indvirkning på miljøet."
Resterne af søen, som nu er næsten væk, hvor der også er dumpet forskellige materialer i søen oplyser naboer til søen til TønderNYT
Alt kryb blev ikke fjernet inden maskinerne gik igang
Fotoet som ses her på denne artikel er en kleppert af en strandtudse, fortæller Svend Nielsen til TønderNYT. "Den er helt fredet i Danmark, og på kanten til udryddelse over det meste af Europa. Den er også optaget på den såkaldte røde liste.
Habitatdirektivets bilag IV og Naturbeskyttelsesloven omtaler følgende arter: Markfirben (Lacerta agilis) Klokkefrø (Bombina bombina), Stor vandsalamander (Triturus cristatus), Løgfrø (Pelobates fuscus), Løvfrø (Hyla arborea), Spidssnudet frø (Rana arvalis), Springfrø (Rana dalmatina), Strandtudse (Bufo calamita), Grønbroget tudse (Bufo viridis)
Efter det TønderNYT får oplyst, så findes tilsvarende pader og krybdyr på området ved Lakolk, hvor man har planer om at placere et stort badehotel.
Status rapport den 01.04.24
Svend Nielsen, som er nabo til byggeriet har kikket nærmere på hvad der er sket med vandhullet, som befinder sig cirka 60 - 70 meter længere inde på matrikel 17. "Vandhullet er allerede tørlagt nu og dette er aldrig sket før.Ødelagt for altid." fortæller naboen til byggerietEfter det Sven Nielsen kan se, så er snogene og firbenene er også totaludryddede i Kongsmark Omend ikke udrydningstruede arter, så dog total fredet i Danmark og sjældne at se og opleve i så stor antal på Rømø, som de tidligere kunne findes i Kongsmark på matrikel 17.
Der er ikke set en eneste guldsmed i sommeren 2023. Ligeledes udryddet, fortæller han til TønderNYT.