Tirsdag den 11. juni besluttede Klima-, Vækst- og Udviklingsudvalget i Tønder Kommune at sende det foreslåede biogasanlæg ved Rangstrup i idéhøring – og i går aftes havde de fem sønderjyske landmænd, der er initiativtagere til anlægget, inviteret til borgermøde i Rangstrup Forsamlingshus.
Til borgermødet, hvor mere end 90 borgere var mødt op, præsenterede initiativgruppen sig selv og deres tanker om et kommende anlæg. De redegjorde for projektet ligesom de havde inviteret eksperter med til mødet. Tidligere chefredaktør for JydskeVestkysten Mads Sandemann var ordstyrer på mødet
Christian Jacobsen, landmand og formand for Agri Energy Syd ApS fortæller "Vi har lige fra starten haft den holdning, at vi vil være helt åbne og gennemsigtige og inddrage naboer og andre interesserede i vores tanker. Vores plan er at etablere en biogas- og pyrolyseanlæg øst for Rangstrup, og vi er helt klar over, at der er mange interessenter i sådan en sag. Vores håb er naturligvis, at vi får lov til at gennemføre projektet, men det skal ske i god dialog med borgerne i området – der jo bliver anlæggets nærmeste naboer. Derfor er vi også meget glade for den store interesse."
Et af mødets store temaer var trafik og vejforhold
På borgermødet præsenterede direktør Jørgen Ballermann for Agri Energy ApS, der er teknisk udvikler af biogas- og pyrolyseanlægget, en grundig gennemgang af det tekniske set-up, ligesom anlæg, bygninger mv blev gennemgået på mødet. Spørgelysten var stor og et af mødets særlige store temaer var trafik og veje.
Interesserede leverandører
Et andet spørgsmål, som landmændene bag projektet flere gange er blevet stillet, er om der er biomasse nok i Tønder Kommune til de biogasprojekter, der er i støbeskeen, og om de forventer at kunne få tilstrækkeligt mange leverandører. Til det kunne Christian Jacobsen tilføje "I mandags havde vi inviteret en række sønderjyske landmænd med på en tur op til Agri Energi for at besigtige anlægget i Vrå. Omkring 40 interesserede landmænd deltog på turen. I forhold til anlægget her ved Rangstrup vil vi kunne modtaget biomasse fra landmænd i en radius af 50 kilometer, og derfor er vi ikke i tvivl om, at der er biomasse nok."
Christian Jacobsen oplyser desuden, at turen for interesserede i landmænd i mandags også bekræfter ham i, at lokale landmænd er meget interesserede i at levere til et anlæg, som bygger på at afkast fra et sådant anlæg bliver i lokalområdet.
For nærmere information kontakt venligst formand for Agri Energy Syd ApS Christian Jacobsen på telefon 26 36 92 27 eller mail
Billede: Initiativtagerne bag et muligt kommende biogas- og pyrolyseanlæg ved Rangstrup havde i går inviteret til borgermøde i Rangstrup Forsamlingshus (privat foto)
FAKTA OM AGRI ENERGY SYD ApS
Visionen bag Agri Energy Syd ApS er at etablere en ny grøn energipark øst for Rangstrup i Tønder Kommune. Agri Energy Syd ApS er stiftet af fem lokale landmænd, der både driver mælkeproduktion, griseproduktion samt planteavl. Christian Jacobsen er formand, mens de øvrige bestyrelsesmedlemmer er Knud Kappel Petersen, Henning W. Jacobsen, Claus Erlang og Emiel Broeders. Ejerskabsmodellen for selskabet bygger på andelstanken, hvor den ene halvdel ejes af teknologileverandøren, og den anden halvdel ejes af biomasseleverandørerne. Modellen sikrer stabile leverancer og at det økonomiske afkast bevares lokalt.
FAKTA OM ENERGIPARKEN
Den grønne energipark sammensætter biogasteknologi til halm med pyrolyseteknologi og vil (i høj grad) bidrage til den grønne omstilling i Danmark. Udover at energiparken genererer grøn biogas og bidrager positivt til klimaregnskabet, vil den genere et betydeligt overskud af varme, som vil blive tilbudt lokale aktører, herunder fjernvarmeselskaber. Derudover er en del af overskuddet øremærket til lokale formål.
FAKTA OM BIOGAS- OG PYROLYSEANLÆG
Et biogasanlæg producerer biogas ved at nedbryde organisk materiale som fx restprodukter fra landbruget i en atmosfære uden ilt. Pyrolyse er en termisk nedbrydningsproces, hvor organisk materiale udsættes for høje temperaturer i en atmosfære uden ilt. Under denne proces opdeles det organiske materiale i mindre molekyler som gas, olie og fast kulstof, kaldet biokul, der fx kan anvendes som gødning.