I 2025 vil både elforbrugere og elproducenter i Danmark opleve højere tilslutningsafgifter og tariffer som følge af den grønne omstilling og nødvendige investeringer i elnettet.
Energinet, som er ansvarlig for det danske eltransmissionsnet, har annonceret en række ændringer, der vil påvirke både private husstande og erhvervslivet.
Øgede omkostninger for forbrugere
For elforbrugerne vil tarifferne stige med 1,0 øre/kWh, hvilket bringer den samlede tarif op på 13,5 øre/kWh i 2025. For en gennemsnitlig husstand betyder dette en årlig stigning på cirka 40 kroner.
Derudover vil systemabonnementet, som alle forbrugsmålepunkter skal betale, stige til 182 kroner om året
Højere tilslutningsbidrag for producenter
Elproducenter, såsom solcelleparker og vindmøller, vil også opleve en betydelig stigning i tilslutningsbidraget. Dette engangsbeløb, som nye elproducenter skal betale for at blive koblet på elnettet, vil stige med 60-70 procent i 2025.
Denne stigning skyldes blandt andet de markante prisstigninger på kabler, transformere og andet teknisk udstyr, der er nødvendige for at udbygge elnettet
Baggrunden for stigningerne
Den grønne omstilling kræver massive investeringer i renovering og udbygning af eltransmissionsnettet. Energinet har påpeget, at de stigende omkostninger er nødvendige for at sikre en stabil og pålidelig elforsyning i fremtiden.
Områdeleder i Energinet, Marie Budtz Pedersen, udtaler i en udsendt nyhedsartikel på Energinet.dk: "Jeg er fuldt ud klar over, at tarifstigningerne har negative konsekvenser mange steder, men det er nødvendigt at udbygge elsystemet, der er hele fundamentet i den grønne omstilling, ellers kommer vi ikke i mål".
Aarhus's Obton fyrer hver 10. ansatte
En af de store aktører på rådgivningssiden for VE-udbydere Obton, der har hovedsæde i Aarhus fyrer nu hver tiende ansatte, hvilket er 45 medarbejdere. Det gør de ifølge Watchmedier.dk.
Ifølge kilder TønderNYT har talt med, så vil også andre rådgivningsvirksomheder indenfor VE-området, og holde op med at rådgive, da der er mange projekter, som ikke bliver realiseret.
Kan få alvorlige konsekvenser for ikke at nå målet om co2 neutral i 2030
De højere tilslutningsafgifter og tariffer i 2025 er en direkte konsekvens af den nødvendige grønne omstilling og de tilhørende investeringer i elnettet.
Selvom det medfører øgede omkostninger for både forbrugere og producenter, er det et skridt mod en mere bæredygtig fremtid.
Hvis der ikke er nogen VE-udbydere (VE - vedvarende energi, red.), der opstiller i Tønder Kommune, når VE-afgifterne stiger i 2025, kan det have betydelige konsekvenser for kommunens grønne omstillingsplaner.
Tønder Kommune har en ambitiøs strategi for vedvarende energi, som inkluderer både vind- og solprojekter
Hvis ingen udbydere er villige til at investere på grund af høje afgifter, kan det forsinke eller endda stoppe nogle af de planlagte projekter. Dette kan påvirke kommunens mål om at reducere CO2-udledninger og blive mere selvforsynende med grøn energi
Samtidig vil der være stor risiko for at der ikke bliver de store forventede indtægter til foreningen “Bæredygtig fremtid” som netop den omstridte Tønder model bygger på med såkaldte “frivillige” bidrag fra ve-udbydere.
Med de højere tilslutningsafgifter vil det medføre at ve udviklere ikke også har råd til at give frivillige bidrag til lokalsamfundet som forventet