Irske Finbar Furey med i folkemusikkens Hall of Fame

Irske Finbar Furey med i folkemusikkens Hall of Fame

Det første internationale navn blev optaget i folkemusikkens Hall of Fame. Æren tilfaldt den 77-årige irske musiker Finbar Furey.

Initiativet til folkemusikkens Hall of Fame blev taget af Tønder Festival Fond og etableret i juni 2021. På sigt bliver Hall of Fame en del af et kommende center for folkemusik i Tønder.

To danske kunstnere er optaget i Hall of Fame. I 2021 blev (nu afdøde) Povl Dissing udpeget, og i 2022 Niels Hausgaard. I år gælder det en af Irlands helt store skikkelser: Finbar Furey.

Fejringen af Finbar Furey som medlem af Hall of Fame fandt sted 18. november 2023 på Hagges Musik Pub i Tønder.

“Dette års kunstner er valgt, da han – ud over at være en af den irske musiks helt store kunstnere - også repræsenterer det mindretal, der er kendt som Irish Travellers. En etnisk befolkningsgruppe af irsk oprindelse og med rødder langt tilbage i historien.

Desværre havde Finbar Furey ikke mulighed for at være tilstede ved fejringen. Til gengæld blev musikken denne aften lagt i hænderne på to navne, som hver på deres måde afspejler temaet med musik og kultur med en særlig etnisk oprindelse, nemlig vores store grønlandske stemme Rasmus Lyberth samt gipsy/jazz-orkestret Strings & Buttons,” siger Poul-Henrik Jensen fra Tønder Festival Fonds bestyrelse.

Om Finbar Furey

En mand med årtiers irsk musikhistorie i bagagen. Finbar Furey (årgang 1946) er multi-instrumentalist, sanger, sangskriver og producer og har været med på den irske folkemusikscene siden 60’erne. Sammen med broderen Eddie turnerede han fra 1969 som backingmusiker for de legendariske The Clancy Brothers. De to brødre turnerede senere som duo. I 1978 kom de to yderligere brødre Paul og George med. Gruppen turnerede de følgende mange år som The Fureys samt under navnet The Fureys and Davey Arthur (som spillede på Tønder Festival i 1988). I 1996 gik Finbar Furey solo og har ved siden af karrieren som musiker og sangskriver også arbejdet som skuespiller – blandt andet i Martin Scorseses ”Gangs Of New York” (2002). Finbar Fureys seneste udgivelse er albummet ”Moments In Time” (2023). Finbar Furey optrådte på Tønder Festival i 2019.

Mere fra TønderNYT