Vi skaber det hele menneske Løgumkloster Friskole

Virksomheder modtager vejledning om brug af gul pladebiler

Virksomheder modtager vejledning om brug af gul pladebiler

Mange virksomheder benytter varebiler på gule plader i strid med reglerne. Derfor iværksætter Motorstyrelsen en målrettet indsats og sender vejledningsmateriale i form af breve til alle firmaer, der har varebiler. Konsekvensen af at overtræde reglerne kan være efterbetaling af afgift

67.000 virksomheder i Danmark modtager i denne tid vejledning om anvendelse af varebiler. Det skyldes, at Motorstyrelsen gør en ekstra indsats for at styrke regelefterlevelsen blandt ejere og brugere af virksomhedsbiler på gule plader.

”Vores kontroller viser, at mange virksomheder ikke overholder reglerne for brug af varebiler. Derfor iværksætter vi nu en målrettet indsats til virksomhederne med et vejledningsmateriale om, hvad der er erhvervsmæssig og privat kørsel”, siger underdirektør Claus Holm fra Motorstyrelsen.

Gulpladebiler, der er registreret til erhvervsmæssig kørsel, må som udgangspunkt ikke bruges privat, da der ikke er betalt fuld registreringsafgift. Hvert år behandler Motorstyrelsen omkring 200 kontrolsager om overtrædelse af reglerne for anvendelse af varebiler. Hvis man overtræder reglerne, skal man betale privatbenyttelsesafgift op til tre år tilbage i tid.

Virksomheden har ansvaret

Det er virksomheden, der har ansvaret for, hvordan dens varebiler bliver brugt, og derfor er det også virksomheden, der skal betale, hvis reglerne bliver overtrådt. Af den grund opfordrer Motorstyrelsen virksomhederne til at informere deres ansatte om reglerne.

”Der er ingen tvivl om, at der er et stort behov for at styrke regelefterlevelsen på området, og det gør vi ved både at vejlede og kontrollere. Vores vejledningsindsats bliver fulgt op af kontroller, hvor vores kontrolmedarbejdere i samarbejde med politiet blandt andet vinker varebiler ind til siden for at tjekke, om reglerne bliver overholdt”, siger Claus Holm.

Det fremgår fx af Motorstyrelsens vejledningsmateriale, at det er tilladt at hente frokost i arbejdstiden i en varebil. Men det er i strid med reglerne at aflevere og hente børn i forbindelse med kørsel til og fra arbejde i en bil på gule plader.

Du må anvende din varebil til erhvervsmæssig brug

Det er erhvervsmæssigt brug, når du eller dine medarbejdere eksempelvis:
• kører til spisning eller henter mad i arbejdstiden.
• kører hjem i bilen op til 25 gange om året, når bilen den næste dag skal bruges erhvervsmæssigt (fx kørsel til møde eller kursussted) eller medarbejderne kører fra hjemmet til arbejde dagen efter, bilen har været brugt erhvervsmæssigt. Selv om begge kørsler er til og fra én begivenhed, tæller det for to kørsler.
• henter eller sætter kolleger af i forbindelse med kørsel mellem hjem og arbejde. Det er en betingelse, at arbejdsgiveren har beordret det. Du må ikke anvende din varebil til privat brug

Det er privat brug, når du eller dine medarbejdere eksempelvis:
• kører til fritidsaktiviteter.
• medbringer eller udlåner varebilen til familie eller andre personer, der ikke er ansat i virksomheden.
• handler til privat brug (fx kørsel til grænsen for at handle ind).
• kører med børn til og fra institutioner.
• fragter private ting (fx møbler, campingvogn eller haveaffald).

Man kan købe tilladelse til privat brug

Hvis virksomheder vil bruge gulpladebiler til private formål nogle få gange om året, kan de købe dagsbeviser i appen ”Dagsbevis” eller i Motorregistret. Der kan købes 20 dagsbeviser til den samme varebil indenfor et år.

Vil virksomheden bruge varebilen til private formål oftere end 20 gange om året, kan de omregistrere bilen, så den kan benyttes til både erhvervsmæssige og private formål. Ved omregistrering skal bilen have monteret papegøjeplader, og der skal betales privatbenyttelsesafgift.

Nye varebilejere får automatisk vejledning

Motorstyrelsen vil fremover sende en vejledning hvert halve år til de virksomheder, der har anskaffet sig en varebil indenfor det seneste halve år. Det skal være med til at sikre, at alle er orienteret om reglerne.

Arrangementer i Tønder kommune