Kokkeelever serverede østers for gæster

Kokkeelever serverede østers for gæster

Artiklen er opdateret kl 14.40 med mere tekst og fotos

70 gæster fra området havde taget imod at gæste Højergaard til vinterøsters arrangementet 

4 udvalgte elever fra hotel og restaurationsskolen i Valby havde sammen med to lærere taget turen til Højer fredag eftermiddag. Inden da havde de haft undervisning på skolen og så snart de kom på højergaard fredag eftermiddag gik de i gang med at forberede til arrangementet her lørdag.

Østers som blev anvendt er fra Rømø og der blev også anvendt marsk gin .

Vil gerne gøre det til tilbagevenden begivenhed, fortæller Thomas, som er den ene af lærerne der er med til TønderNyt. Han fortæller, at de 4 elever der er med til Højer, er nøje udvalgt ud fra hvad de kan og derfor får de denne oplevelse. 

En af disse fortæller også at det er ekstremt spændende at opleve og at hun må få lov til at deltage og vise hvad hun kan lave med østers.

Tilfældigt møde ved østersarrangement skabte kontakt

Thomas fortæller til TønderNyt at han mødte Morten Riis, der har Vadehavsoplevelser, til østers arrangement og derfra har det udviklet sig til dette arrangement, som er blevet afviket på Højergaard i dag. 

Det er ikke sidste gang vi laver dette fortæller Thomas, da vi fortsætter snakken med ham. Hvis det står til Hotel og Restaurationsskolen i Valby, må dette gerne gentages jævnligt da det også er en måde for eleverne at lære at lave mad ude ved arrangementer. 

Grill din egen østers på bål

Til sidst kunne deltagerne grille deres egen østers på bål. Her skulle folk selv åbne sin øster, og komme det tilbehør på inden den kom på bålet. Der var en del valgmuligheder, og mange folk benyttede sig af at smage på grillet østers.

Gæsterne kunne vælge mellem at grille deres østers med citron, eller østers med røget mayounaise, sprødt og radiseskud, Andre muligheder var Østers med æbler og peberrod, Østers med karsecreme og agurk eller Østers tilberedt over bål med urter.

Det var kokken Preben Madsen fra Herregårskælderen i Vejen der stod bag disse grill gourmet østers retter, som mange valgte at forsøge sig med.

Turistchef glad for arrangementet

Blandt de 70 fremmødte var også direktøren for Visit Rømø og Tønder Colin John Seymour Jr, der nød de veltilberedte østers kokkeelverne fra Kokke og reataurationsskolen i Valby havde fremstillet til de fremmødte. Der var ialt 5 forskellige Østers retter som eleverne havde fremstillet. 

Foredrag om Højergaard og østers

Mens gæsterne ventede på at bålet skulle blive klar til at grille østers, så fortalte en lokal guide fra Højer og Højergaards oprindelse og lidt om Højers historie samt om østerplukningen i Højer. 

Det valgte 28 af de fremmødte at høre dette foredrag om den spændende udvikling har været igennem. Højer byder på rig historie, hvorfor man også som lokal borger i kommunen kan lære meget om hvad der er foregået i Højer området og de familier der har boet der.

Guiden kom blandt andet ind på hvordan det var gået hårdt ud over flere af ejerne på gårdene i Højer, da man skulle bytte de tyske rigsmark ud til danske kroner i 1920. Ligeledes få år senere da man også havde jordbytning, hvor det var kun dem der kunne bytte jord der fik noget ud af dette. 

Lige nu har Arla en 20 års lejekontrakt med Realdania, hvor de bruger den til at undervise elever i madlavning i de 42 skoleuger om året. Derudover anvender også Morten Riis Højergaard til sine aktiviteter i Vadehavsoplevelser. 

Oprindelig var det en gårdejer i Højer der sad på retten til at høste østers til de kongelige, men han tabte retten i spil på en af de mange kroer der oprindelig var i Højer til Schackenborg, hvilket de i Møgeltønder var meget glade for at få denne ret. Tidligere var det kun kongelige som havde retten til at spise østers, og de blev fragtet fra området med hurtigt løbende heste til kongehuset.